2x Natuurlijke schoonmaak sprays

Voor glas, spiegels en verschillende oppervlakken

Geplaatst op 15-10-2017

Schoonmaakmiddelen bevatten vaak veel chemische stoffen die blijven hangen in je huis als je niet goed ventileert. Deze schadelijke stoffen krijgen wij vervolgens binnen via onze luchtwegen of huid. Ik woon in een studio dus ik kook en slaap in dezelfde ruimte. Daarom heb ik mijn raam altijd open als ik thuis ben, maar in de winter is dat te koud. Nu koop ik geen schoonmaakmiddelen meer, maar maak ik deze natuurlijke schoonmaaksprays! Deze werken niet alleen top, maar ruiken ook heerlijk en ze zijn goed voor het milieu omdat je minder plastic verbruikt en geen schadelijke stoffen uitstoot.

De chemische stoffen in schoonmaakmiddelen worden vaak niet of zeer langzaam afgebroken door je lichaam. In de WCEF gids over schoonmaakmiddelen staan de schadelijke stoffen en de mogelijke effecten daarvan op je gezondheid. Daarnaast heb je ook de SIN List waar de chemische stoffen op staan die binnenkort waarschijnlijk verboden zullen zijn.

Zelf wil ik mijn lichaam niet onnodig te belasten met schadelijke stoffen, omdat ik me fit wil blijven voelen en ik wil dat mijn lichaam zich kan focussen op belangrijke dingen! Daarnaast vind ik het ook fijn om goed te zijn voor het milieu. Dit zijn de recepten voor de twee schoonmaaksprays die ik gebruik!

Alles spray

Deze Alles spray is geschikt voor verschillende oppervlakken. Ik gebruik het als een allesreiniger om onder andere stof mee af te nemen van meubels en de keuken mee schoon te maken, ook het gasfornuis! Deze spray heeft een heerlijke frisse grapefruit en eucalyptus geur, maar je kan natuurlijk ook andere essentiële oliën gebruiken.

Benodigdheden

2 (glazen) sprayflacons van 500 ml. Ik gebruik deze donkere glazen sprayflacons van Aliexpress die ik zelf heel fijn vind aangezien ik ze goed kan schoonmaken, ze niet te groot zijn zodat de inhoud niet te lang staat en ze van goede kwaliteit zijn. Maar je kan ook een lege verpakking van een schoonmaakmiddel met spraydop gebruiken of een plantenspuit!

Ingrediënten

Vul de eerste flacon met alle ingrediënten, draai de spraydop erop en label de flacon zodat je weet welk schoonmaakmiddel erin zit!

Glas spray

Voor ramen of spiegels gebruik ik deze Glas spray waar ik geen essentiële olie aan heb toegevoegd, omdat dat soms voor strepen kan zorgen.

Ingrediënten

  • 3/4 azijn
  • sap van een hele citroen
  • ongeveer 1/4 warm water

Vul de tweede flacon eerst met 3/4 azijn en het sap van de hele citroen en vul derest aan met warm water (ongeveer 1/4 van de flacon).

Deze schoonmaaksprays zijn voor de eerste keer een investering, aangezien je de ingrediënten en flacons moet kopen, maar daarna kan je nog heel veel navullingen maken met de ingrediënten! Je hebt maar een klein beetje nodig van het duurste ingrediënt, de essentiële olie. Als je twee flesjes essentiële olie te duur vind, kan je er ook gewoon één kopen! Uiteindelijk bespaar je geld door zelf je schoonmaakmiddelen te maken.

Als jullie willen kan ik ook een recept voor een badkamer spray maken. Let me know!

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

Matcha Vanilla Latte

Plantaardige producten die elke veganist in huis moet hebben

Candida bestrijden met voeding