7 Tips tegen een opgeblazen buik

Hoe voorkom en herstel je een opgeblazen buik?

Geplaatst op 29-3-2017

Welcome back spring! De croptops worden weer uit de kast getrokken en er wordt weer hard gewerkt aan een strak zomerlijf. Veel mensen willen een strakke gedefinieerde buik. Ondanks dat je hard sport en gezond eet, kan je buik opblazen door verschillende factoren. Als je kijkt naar mijn foto's lijk ik links dikker, terwijl ik even zwaar ben op beide foto's. Daarom geef ik je vandaag mijn 7 tips om een opgeblazen buik te voorkomen en te herstellen!

Ik begin met de tips die een opgeblazen buik voorkomen, omdat voorkomen altijd beter is dan genezen. Daarna komen de tips die je snel van een opgeblazen buik af helpen!

1. Vermijd verstopping

Weinig vezels eten, weinig drinken en weinig beweging zorgen er allemaal voor dat je darmen verstopt raken. Als je darmen verstopt zijn, gaat je buik uitzetten waardoor je er dikker uit ziet. Om dit te voorkomen moet je veel vezels eten: vrouwen minimaal 25 gram per dag en mannen 38 gram. Vezels zitten voornamelijk in goede granen (zoals volkoren en spelt), fruit, zaden, noten, groenten, bonen en peulvruchten. Drink daarnaast veel water (minimaal 2 liter per dag) en zorg ervoor dat je elke dag minimaal 30 minuten beweegt. Probeer bijvoorbeeld elke ochtend of avond een half uurtje te wandelen of te fietsen.

2. Voedselallergieën en intoleranties

Zoals jullie weten heb ik 48 voedselallergieën die voor ernstige buikpijn en acné zorgen wanneer ik iets verkeerds eet. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn artikelen huidproblemen door voedselallergieën en mijn tips tegen acné. Ik merk altijd als eerst aan mijn buik dat ik iets verkeerds heb gegeten. Mijn buik zet dan uit en doet ontzettend pijn. Het voelt als messteken in je buik. Daarna slaat de vermoeidheid in. Als jij dit ook vaak hebt, een paar uur nadat je hebt gegeten, is het goed mogelijk dat je ook voedselallergieën hebt. Je kunt het makkelijk en pijnloos laten testen door middel van een VEGA-test. Zo heb ik mijn VEGA-test gedaan bij huidkliniek Lavendi.

3. Eet onbewerkt voedsel

Bewerkt voedsel bevat vaak veel zout en weinig vezels, wat beide bijdraagt aan een opgeblazen buik. Doel dus op natuurlijke producten en vermijd pakjes en zakjes. Als je toch een blikje, pakje of zakje nodig hebt, check dan bij de voedingswaarde hoeveel zout er in zit. Probeer niet boven de 0,5 gram zout per verpakking te zitten.

4. Eet niet te snel

Door snel te eten, hap je ook veel lucht mee naar binnen. Deze lucht blijft hangen in je buik waardoor hij uitzet. Door vaker op je eten te kauwen, voorkom je dat je veel lucht mee hapt en help je je vertering een handje. Daarnaast krijg je minder snel weer honger als je langzamer eet. Win-win situatie dus!

5. Vermijd koolzuurhoudende dranken

In frisdrank met prik zit koolzuur, wat eigenlijk gewoon luchtbelletjes zijn die blijven hangen in je buik wanneer je het drinkt. Kies de volgende keer dus voor een drankje zonder prik wanneer je aan het terrassen bent!

6. Minder kauwgom

Ook wanneer je op kauwgom kauwt, hap je veel lucht mee naar binnen. Probeer dus wat minder kauwgom te eten of neem een smintje.

7. Detox thee

Als mijn buik opgeblazen is, is detox thee voor mij de snelste manier om mijn buik weer plat te krijgen. Sowieso is warm water goed voor je spijsvertering, maar in combinatie met thee kalmeert je buik sneller. Niet alle soorten detox thee werken bij mij even goed. Sommigen zijn daarnaast ontzettend duur. Nadat ik er een paar geprobeerd had, bleef ik bij de detoxthee van Jacob Hooy. Dit drink ik onderhand al 2 jaar elke dag. Deze thee is een combinatie van groene thee met kruiden die de vetverbranding stimuleert en je spijsvertering, immuunsysteem en lever- en galreiniging ondersteunt. De ingrediënten: groene thee, brandnetel, citroengras, rozenbottel, kruizemunt, sinaasappelschil, gember, mariadistel, paardenbloem, braamblad en passievrucht aroma. Gelukkig bevat het geen enkele kruidsoort waar ik allergisch voor ben, wat vrij knap is als je allergisch bent voor 10 kruidsoorten. Applaus voor Jacob. Deze thee is verkrijgbaar voor €4,99 per doos (met 50 zakjes), maar op het moment kan je twee dozen voor €7,50 bestellen.

Bij een opgeblazen buik werkt het voor mij goed om een kop detoxthee te drinken en vervolgens een stuk te wandelen (of een andere vorm van beweging). Deze combi zet je lichaam weer aan het werk en stimuleert je vetverbranding en spijsvertering waardoor de lucht snel afgevoerd wordt.

Zo, nu is in ieder geval die opgeblazen buik uit de weg en kan je werken aan je killerabs! Toch een stuk leuker als je je vooruitgang een kunt zien! Probeer meer cardio toe te voegen en doe buikspieroefeningen die vooral je core aanpakken, zoals planks. Deze zorgen voor een mooie, strakke en vrouwelijke buik. Bij oefeningen als crunches en situps krijg je wat dikkere buikspieren die meer "op" je buik liggen. Core-oefeningen spreken de binnenste buikspieren aan waardoor deze zich naar elkaar toe trekken en je buik dus platter en strakker wordt.

Ben jij al begonnen met werken aan je zomerlijf?

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

Pasta met broccoli en peultjes

De effecten van een plantbased lifestyle op mijn lichaam

Tips voor een snelle vetverbranding