8 Vegan eivervangers

Voor baksels en andere gerechten

Geplaatst op 8-3-2017

Als je allergisch voor ei blijkt te zijn of net veganistisch bent geworden, is het eerste probleem waar je vaak tegen aan loopt baksels. Hoe ga je pannenkoeken, cake, taarten, muffins en andere baksels maken zonder ei? Gelukkig zijn daar genoeg alternatieven voor! Vandaag vertel ik hoe je ei op 8 plantaardige manieren kan vervangen in baksels en andere gerechten.

Bij elke vervanger heb ik de exacte verhoudingen gezet, zodat je precies weet hoeveel je moet gebruiken om één ei te 'faken'.

1. Lijnzaad

1 theelepel gemalen lijnzaad + 3 theelepels water = 1 ei

Lijnzaad is misschien wel de meest bekende eivervanger en staat bekend als "flax egg". Wanneer je water toevoegt aan gemalen lijnzaad, ontstaat er een soort gelsubstantie die een bindende werking heeft. Doe het lijnzaad samen met het water in een blender en mix dit 1 tot 2 minuten. Daarna kan je het toevoegen aan bijvoorbeeld je pannenkoekenmix. Lijnzaad heeft een vrij neutrale smaak en is dus geschikt voor zowel zoete- als zoute gerechten.

2. Bananen

Halve geprakte rijpe banaan = 1 ei

Wanneer je een banaan prakt, zie je dat er een kleverige pasta ontstaat. Deze pasta kan je perfect gebruiken als eivervanger in voornamelijk zoete gerechten. Ik gebruik continu bananen voor mijn zoete gerechten. Zo heb ik chocolade pompoencake, ontbijtwafels en bananenbrood gemaakt met bananen als bindmiddel. Al deze recepten zijn vegan!

3. Pindakaas / notenboter

3 theelepels pindakaas / notenboter = 1 ei

Pindakaas en andere notenboters hebben ook een kleverige substantie waardoor je ze prima kunt gebruiken als eivervangers. Je hebt hier simpelweg maar 3 theelepels van nodig en het past bij zowel zoete- als zoute gerechten. Ik ben obsessed met de amandelboter van Body & Fit. Deze bestaat puur uit amandelen. Lekker simpel en geen rotzooi. Tip: amandelboter in combinatie met banaan of appel is echt goddelijk!

4. Chiazaad

1 theelepel chiazaad + 1/3 kopje water = 1 ei

Laat de chiazaden even weken in water en blendt ze vervolgens. Giet wat water bij tot je de goede substantie hebt bereikt. Als de substantie op een opgeklopt ei lijkt, zit je goed!

5. Appelmoes

1/4 kopje appelmoes = 1 ei

Appelmoes heeft een luchtige, maar toch bindende substantie die perfect is voor pannenkoeken en wafels. Het geeft daarnaast een lekkere frisse en zoete smaak aan je baksels. Echt een aanrader!

6. Soja eiwitpoeder

1 theelepel soja eiwitpoeder + 3 theelepels water = 1 ei

Wanneer je soja opklopt met water, zie je dat het wat dikker en schuimiger wordt. Dit kan je goed gebruiken voor je baksels als je wilt dat je pannenkoekenmix bijvoorbeeld net wat dikker wordt, maar toch luchtig blijft.

7. Dadels

10 geweekte dadels + 1 kopje water = 1 ei

Wanneer je dadels een kwartier in kokend water weekt en daarna in een blender mixt met wat water, krijg je een stroperige kleverige substantie. Hier kan je goed gebruik van maken als je wilt dat de ingrediënten goed aan elkaar binden. Zo gebruik ik deze techniek om vegan truffels te maken. Het is wel altijd een beetje aftasten hoeveel water je precies toe moet voegen, want het mag ook niet te vloeibaar worden. Voeg gewoon kleine beetjes water toe om ervoor te zorgen dat de blender goed zijn werk kan blijven doen. Als het te vloeibaar is, kan je namelijk geen vormpjes maken van de pasta.

8. Agar agar

1 theelepel agar agar + 1 theelepel water = 1 ei

Agar agar heb ik persoonlijk nog nooit gebruikt, maar het is een alternatief voor gelatine. Gelatine wordt gewonnen uit dierlijke producten zoals varkenshuid en agar agar uit de celwanden van roodwieren (algen). Wanneer agar agar oplost in heet water en daarna afkoelt, ontstaat er een soort gelei. Het is wel 4 tot 5 keer zo sterk als gelatine, dus een perfect bindmiddel!

Zonder ei kan je dus alsnog heerlijke dingen maken! Hou alleen wel in gedachte dat deze eivervangers niet werken in combinatie met kokosmeel. Als je kokosmeel wilt gebruiken zal je dus het ei en de eivervanger geheel weg moeten laten. Experimenteer met deze eivervangers en laat me weten wat je ervan hebt gebakken! Je kan me op Instagram taggen in je creatie (@selinakorthof). Heb je nog andere (vegan) eivervangers die ik in dit rijtje ben vergeten? Let me know down below!

Happy baking!

Bron: Wikipedia (Agar agar)

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

Huidproblemen door voedselallergieën

Riskeren veganisten een eiwittekort?

Beste supplementen tegen acné