Beste supplementen tegen acné

Welke werken nou echt?

Geplaatst op 25-3-2016

Acné is een teken dat je lichaam niet werkt zoals het hoort te werken. Gelukkig kan je door de juiste voeding en supplementen net als ik van je acné af komen! Ik heb veel supplementen uitgeprobeerd door de jaren heen en nu heb ik eindelijk dé supplementen gevonden waarvan ik echt kan zeggen dat ze mijn huid drastisch veranderd hebben.

Disclaimer: dit zijn de supplementen die voor mij goed werken. Elk lichaam is anders dus sommige mensen hebben andere supplementen nodig, maar de genoemde supplementen hebben wel voor velen goede resultaten opgeleverd.

Zink

Mensen met acné hebben vaak zinktekort. Zink werkt ontstekingsremmend en stimuleert de wondgenezing. Daarom zorgt zink ervoor dat er minder acné kan onstaan en zorgt het ervoor dat bestaande acné en wondjes snel genezen. Zink werkt alleen effectief tegen acné als je minimaal 50 mg zink per dag neemt. Sinds ik 2 tabletten Zink for Acné per dag slik, merk ik een enorm verschil in mijn huid. Als ik iets verkeerds heb gegeten en mijn huid daardoor weer onrustig is, is mijn huid vaak al na 4 dagen volledig genezen. Als mijn potje zink op is en ik een paar dagen zonder moet, merk ik meteen dat mijn huid weer wat onrustiger wordt. Een absolute favoriet dus. Ik kan niet meer zonder!

Maca

In mijn artikel over Maca heb ik al verteld hoe enthousiast ik ben over Maca! Als je last hebt van hormonale acné, overgangs- of menstruatieklachten of energiedipjes, dan is Maca wellicht het wondermiddel voor jou. Ik was eerst nogal sceptisch over supplementen omdat bijna niks werkte voor mij, totdat ik Maca probeerde. Ik begon met 2 tabletten Maca per dag en serieus na 2 weken voelde ik dat ik opeens keiveel energie had. Geen grap! Ik begon ermee omdat ik dacht dat mijn acné veroorzaakt werd door hormonen. Uiteindelijk bleek de grootste oorzaak voedselallergieën te zijn. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn artikel Huidproblemen door voedselallergieën. Toch heeft Maca mij enorm geholpen omdat ik merkte dat ik geen extreem onrustige huid meer kreeg als ik ongesteld was. Maca houdt je hormonen in bedwang waardoor er geen acnéuitbraak kan ontstaan. Ook had ik geen enkele pijn meer in deze periode, geen krampje niks! Denk jij dat je acné door je hormonen komt en wordt je huid vooral heel onrustig als je ongesteld ben? Try this! Thank me later :)

Betaine HCL

Betaine HCL is een supplement wat je spijsvertering ondersteunt. Om precies te zijn maakt het meer maagzuur aan zodat je voedsel volledig afgebroken kan worden en je de voedingsstoffen op kunt nemen in je bloed. Sommige mensen (vooral mensen met voedselallergieën zoals ik) hebben te weinig maagzuur waardoor je niet alle voedingsstoffen op kunt nemen. Daarnaast kunnen moeilijk verteerbare eiwitten niet afgebroken worden wat zorgt voor immuunreacties. De eiwitdeeltjes worden aangevallen door jouw immuunsysteem waardoor je verzwakt raakt. En als je immuunsysteem verzwakt raakt, ben je ook minder goed bestand tegen de bacteriën die acné veroorzaken. Daarom neem ik elke keer voordat ik een eiwitrijke maaltijd ga eten 1 capsule Betaine HCL. Dit zorgt ervoor dat ik mijn maaltijd volledig afbreek tot voedingsstoffen. Het zou immers zonde zijn als je zo gezond eet maar je maar een klein deel van de voedingsstoffen kunt opnemen!

Betaine HCL moet je opbouwen. Begin met 1 capsule voor elke eiwitrijke maaltijd en doe er steeds 1 bij tot je bij een hoeveelheid komt waar je wat bij voelt. Let op een vervelend gevoel in je maag, dat is het maagzuur. Voel je bij 4 capsules nog steeds niks? Dan moet je het gewoon verder opbouwen! Wanneer je de hoeveelheid bereikt hebt waarbij je een raar gevoel in je maag krijgt, is jouw effectieve dosis 1 capsule minder. Ik voelde het pas bij 14 capsules per maaltijd! Betaine HCL is overigens niet gevaarlijk, maar ik zou het niet nemen als je niet denkt dat je acné hierdoor komt. Heb je nooit problemen met je spijsvertering? Dan komt je acné misschien door hormonen of stress. Neem nooit Betaine HCL bij een maaltijd zonder eiwitten, want dan is het veel te sterk voor je maag. Je hoeft Betaine HCL niet voor derest van je leven te nemen. Op een gegeven moment zal je merken dat je lichaam het weer zelf kan. Ik neem tegenwoordig alleen nog maar 1 capsule als ik echt veel eiwitten ga eten (meer dan 20 gram eiwit) in een keer, zoals bij een BBQ of als ik uiteten ga.

Vitamine D3

Vitamine D3 wordt ook wel de zonvitamine genoemd. Je kunt alleen van de zon veel Vitamine D3 binnenkrijgen. In je voeding zit namelijk maar een kleine hoeveelheid van deze vitamine. Ik vond het altijd heel raar dat ik alleen in de winter last kreeg van acné. Nu weet ik dat het lag aan het tekort aan zonlicht. Vitamine D3 heeft je lichaam nodig om je immuunsysteem sterk te houden. Wanneer er minder zonlicht is, wordt je immuunsysteem zwakker en word je vatbaar voor ziektes en acné. Een volwassene heeft tussen de 2000 en 5000 UI Vitamine D3 nodig per dag. Zoek dus naar een supplement die tussen deze hoeveelheden ligt. Ik slik in de herfst en winter (of wanneer ik de hele dag binnen zit) 1 softgel Vitamine D3 per dag.

Heb je deze supplementen geprobeerd maar merk je dat je lichaam toch wat anders nodig heeft? Probeer dan Probiotica, Vitamine C of Vitamine A. Deze supplementen werken ook voor veel mensen met acné!

Bron: Dr.Axe (Natuurgeneeskundige)

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

De effecten van een plantbased lifestyle op mijn lichaam

Mijn tips tegen acné

Huidproblemen door voedselallergieën