Hoe bestrijd je Candida met voeding?

En de gevaren van de Candida schimmel voor je gezondheid

Geplaatst op 9-7-2017

Candida is een gist die van nature voorkomt in je darmen. Echter kan deze gist uitgroeien tot een schimmel door stress, ongezonde voeding en antibiotica gebruik. Deze Candida schimmel kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen, omdat hij in staat is om het darmslijmvlies ernstig te beschadigen met alle gevolgen van dien. Je darmslijmvliezen en darmflora zijn namelijk verantwoordelijk voor 80% van je immuunsysteem. Met medicijnen kan je enkele symptomen verlichten, maar alleen met de juiste voeding kan je de schimmel daadwerkelijk bestrijden. Je wilt immers niet de symptomen bestrijden terwijl de schimmel blijft voortleven in je lichaam. Dit is hoe je definitief af kan rekenen met de Candida schimmel!

Wat is Candida?

In ons lichaam zitten goede bacteriën en gisten (die samen de darmflora worden genoemd) die in een gezond lichaam in de juiste verhouding leven. De Candida is een van die goedaardige gisten. Echter kan de darmflora uit balans raken door stress, een ongezond voedingspatroon (suiker, fast-food, alcohol en bewerkte voeding) en antibiotica gebruik. Hierdoor kan de Candida gist uitgroeien tot de Candida schimmel die in tegenstelling tot de gist wel gevaarlijk is voor je gezondheid. Veel mensen hebben last van deze schimmel, maar velen weten het niet en linken hun klachten niet aan Candida.

Klachten van de Candida schimmel

De klachten verschillen per persoon. Veelvoorkomende klachten zijn problemen met de huid en / of slijmvliezen zoals spruw (hardnekkige witte uitslag op lippen, tong, mond of schaamstreek), allergieën, buikklachten zoals winderigheid en een opgezette buik en een regelmatige trek in zoetigheid. Wanneer iemand langere tijd Candida heeft en de darmen erg beschadigd zijn, kan je last hebben van ernstige vermoeidheid. Opvallend is dat 95% van de personen die chronisch vermoeid zijn ook aangeven chronische buikklachten te hebben.

Waarom is deze schimmel zo gevaarlijk?

De Candida schimmel heeft een negatieve invloed op de barrièrefunctie van het darmslijmvlies. Deze schimmel is namelijk in staat om slijmvliezen binnen te dringen. Zo scheidt Candida enzymen af die de beschermende slijmlaag kunnen afbreken, kunnen gistcellen de eiwitten afbreken die de slijmvliescellen normaal gesproken aan elkaar verbinden en zijn zij zelfs in staat om door de slijmvliescellen heen te dringen. Omdat de schimmel ook door histamineproducerende mestcellen in de darmwand heen dringt, wordt er histamine afgegeven wat leidt tot een ontstekingsreactie in de darmwand. Zo ontstaat er een hogere doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies waardoor je vatbaar bent voor antigenen. Hieronder zie je hoe de Candida schimmel kan zorgen voor een vicieuze cirkel van darmslijmvlies beschadiging, ook wel bekend als het Lekkende darm syndroom.

Uit onderzoek (1) is gebleken dat veel ziektes (zoals auto-immuunziektes) beginnen bij een slechte darmgezondheid. Door de hogere doorlaatbaarheid van je darmslijmvlies ben je vatbaar voor antigenen, gifstoffen, bacteriën en virussen. Je darmslijmvlies is een filter die voorkomt dat deze schadelijke stoffen in je bloedbaan komen. Wanneer antigenen niet worden tegen gehouden, zorgen ze voor immuunreacties in de bloedbaan, omdat ze hier als indringers worden gezien. De eerste symptomen van een slechte darmgezondheid zijn dan ook vaak voedselallergieën of -overgevoeligheden, regelmatige buikpijn, een opgeblazen buik en vermoeidheid. Als je hier vaak last van hebt, kan het zijn dat je last hebt (of hebt gehad) van Candida overgroei. Gelukkig kan je je darmslijmvlies weer volledig herstellen met behulp van de juiste voeding en supplementen. Hier kom ik straks op terug!

Het Candida voedingsplan

Om de Candida schimmel te bestrijden, is het cruciaal om de voedselbron van de schimmel weg te nemen zodat hij niet verder kan uitgroeien. Je wilt de schimmel uitsterven en de goede bacteriën aanvullen. Dit zijn namelijk de werkpaarden van je lichaam die je beschermen en je darmen in staat stellen om goed te functioneren. Het Candida voedingsplan bestaat uit 3 voedingsmaatregelen: vermijd suiker en granen, eet meer vezels en vermijd veel voorkomende allergenen.

1. Vermijd suiker en granen

Suiker is de voedselbron van Candida. Daarom is het belangrijk dat je suiker laat staan als je last hebt van Candida overgroei. Ook granen moet je vermijden, omdat deze in het lichaam worden omgezet in suikers en ze dus hetzelfde effect hebben op de Candida schimmel.

2. Eet meer vezels

Goed verteerde vezels zijn de belangrijkste voedselbron van je darmflora. Vezels worden pas door je lichaam opgenomen nadat de glucoseketens zijn afgebroken tot kleine opneembare stukjes. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel veel minder snel dan wanneer je geraffineerde koolhydraten eet. Eet dus veel groente en fruit om de goede bacteriën in je darmen te voeden. Groente en fruit zijn een betere bron van vezels dan granen, omdat granen worden omgezet in suikers en deze de Candida voeden in plaats van de goede bacteriën.

3. Vermijd veel voorkomende allergenen

Om Candida te bestrijden, is het belangrijk dat je veel voorkomende allergenen zoals zuivel, noten, citrusvruchten, tarwe en bakkersgist vermijd. Normaal gesproken kunnen antigenen (stoffen die groot genoeg zijn om een immuunreactie te veroorzaken) niet het darmslijmvlies passeren. Alleen bij de M-cellen in de darmwand worden de stukjes doorgelaten die herkenbaar zijn voor het immuunsysteem. M-cellen bevinden zich alleen op plaatsen waar veel witte bloedcellen zitten. Als deze witte bloedcellen (immuuncellen) in contact komen met antigenen, wordt een reactie opgewekt die zorgt voor een verhoogde IgA-productie. Hierdoor wekt het immuunsysteem normaal gesproken tolerantie op voor antigenen, maar als het darmslijmvlies ernstig beschadigd is, komt het immuunsysteem ook op andere plaatsen in de darmwand met antigenen in contact. Dit wekt ontstekingsreacties op waardoor je darmslijmvlies verder beschadigd raakt. Omdat het immuunsysteem van huid en slijmvliezen één geheel vormt, kunnen ontstekingsreacties zich in zowel de darm als huid en slijmvliezen uiten. Dat is waarom mensen met darmproblemen vaak last hebben van acné, eczeem of psoriasis.

Voeding en supplementen tegen Candida

Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke middelen die schimmeldodend werken en de darmflora weer in balans brengen, zoals:

Probiotica (50 miljard bacteriën per dag)

Probiotica zijn goede bacteriën die in je darmen leven. Bij een gezonde darmflora zijn deze goede- en slechte bacteriën met elkaar in balans. De binnenkant van de darmwand is dan volledig bezet met bacteriën waardoor schadelijke bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen vanwege een tekort aan ruimte en voedsel. Door antibioticagebruik worden alle bacteriën gedood waardoor de darmflora verstoord raakt en er bacterievrije plekken op de darmwand ontstaan. Schadelijke bacteriën krijgen hierdoor de ruimte om zich te vermenigvuldigen. Wanneer zij de overhand krijgen, kunnen we klachten krijgen of ziek worden. Je kan je darmflora gezond houden door gezond en vezelrijk te eten zodat de goede bacteriën voldoende voedsel hebben. Daarnaast is het raadzaam om de goede bacteriën aan te vullen met Probiotica. Ik gebruik het hooggedoseerde Probiotica supplement van Puritan's Pride die meer dan 20 miljard levende bacteriën bevat uit 10 verschillende probiotische stammen. Ik merk dat ik hierdoor veel minder vaak buikpijn heb en ik minder heftig reageer wanneer ik iets verkeerds eet.

Pau D'Arco

De boombast van de Pau D'Arco boom is in staat om schimmels, virussen en bacteriën te doden, je immuunsysteem te versterken en ontstekingen te weren. Wat bijzonder is aan deze boom is dat hij een groot aantal ziekmakende bacteriën bestrijdt, terwijl goede bacteriën met rust worden gelaten. Pau D'arco kan je in de vorm van thee drinken. Als je last hebt van de Candida schimmel, wordt er aangeraden om 3 koppen Pau D'Arco thee per dag te drinken.

Knoflook en ui

Knoflook heeft ook een sterke schimmelwerende en ontstekingsremmende werking. Het stofje allicine in knoflook doodt de Candida schimmel. 2 Teentjes knoflook per dag is een zeer effectieve dosering tegen Candida. Ui bevat hetzelfde stofje allicine en heeft dus ook een schimmeldodende werking.

Kokosolie en olijfolie

Kokosolie bevat grote hoeveelheden laurinezuur en caprylzuur wat schimmels doodt. Olijfolie zit daarnaast vol polyphenolen die ook een schimmeldodende werking hebben.

Lijnzaad en chiazaad

In lijnzaad en chiazaad bevatten net als olijfolie polyphenolen en werken dus ook schimmeldodend. Daarnaast ondersteunen lijn- en chiazaad de groei van goede bacteriën in darmen.

Kurkuma en kaneel

Kurkuma bevat curcumine die de groei van schimmels remt. Ook kaneel heeft antivirale en schimmelwerende eigenschappen. De beste hoeveelheid om Candida te bestrijden is ongeveer drie theelepels kaneel per dag.

Appelazijn

Hoewel andere azijnsoorten juist vermeden moeten worden wanneer je last hebt van Candida, is appelazijn juist goed tegen Candida. Appelazijn heeft een alkaliserend effect op je lichaam en doodt schimmels.

Gember

Tot slot is gember een enorm sterke schimmeldoder. Een extract van 10% gember is zelfs al effectief genoeg om schimmels te bestrijden.

Als je denkt dat je Candida overgroei hebt, raad ik je aan om dat te testen door middel van een ontlastingsonderzoek via je huisarts. Wanneer je je aan het Candida voedingsplan houd, verdwijnen je klachten vaak na 7 tot 10 dagen. Als je je na een aantal weken ook energieker en beter gefocust voelt, betekent dat dat de Candida schimmel uit je lichaam is. Als je je fitter voelt na het volgen van het Candida voedingsplan, is het belangrijk dat je een voedingspatroon aanneemt dat eiwit- en vezelrijk is zoals groente, biologisch vlees en vis en gefermenteerde groentes zoals zuurkool. Deze houden je darmflora in balans zodat Candida geen kans krijgt om zich opnieuw uit te breiden. Beperk daarnaast de inname van granen, suikers en zetmeelhoudende producten zoals aardappels. Als de Candida schimmel aanhoudt of steeds terug komt, kan dat een teken zijn van een onderliggende ziekte zoals diabetes of een immuunziekte die je lichaam verzwakt waardoor de Candida steeds opnieuw de overhand krijgt. In dat geval moet je dit aangeven bij je dokter.

Bronnen

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

Mijn tips tegen acné

Huidproblemen door voedselallergieën

Voedselallergie VS voedselovergevoeligheid