De gezonde voordelen van alfalfa

En hoe je het kunt eten!

Geplaatst op 29-10-2017

Alfalfa zijn jonge ontkiemde Luzerne plantjes die gekweekt worden in water. Op het moment dat ze geoogst worden, zitten ze vol vezels, vitaminen en mineralen (veel meer dan de volwassen plant). Alfalfa verlaagt onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker. Naast alfalfa heb je veel andere soorten kiemgroenten zoals taugé, kiemen van broccoli, bietjes, prei en radijs. Alhoewel ze allemaal een licht pittige, frisse smaak hebben, smaken ze toch allemaal anders. Kiemgroenten zijn heerlijk in soepen, op brood of in salades!

De voedingswaarde van alfalfa

Kiemgroenten zijn (mits ze op de juiste manier bereid zijn) heel gezond voor ons. Ze bevatten bevatten een hoop verschillende vitaminen en mineralen zoals vitamine A en C, calcium, fosfor, ijzer, kalium en magnesium. 100 Gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) bevat de volgende macro- en micronutriënten:

Macronutriënten

  • Koolhydraten: 1,9 g
  • Vetten: 0,1 g
  • Eiwitten: 2 g

Micronutriënten

Ter vergelijking heb ik de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) achter de micronutriënten gezet zodat je weet hoeveel je eigenlijk per dag nodig hebt! µg staat voor microgram.

  • Vitamine A: 7 / 700 µg ADH
  • Vitamine B1: 0,05 / 1,1 mg ADH
  • Vitamine B2: 0,05 / 1,1 mg ADH
  • Vitamine B3: 1 / 13 mg ADH
  • Vitamine B6: 0,018 / 1,5 mg ADH
  • Vitamine B11: 30 / 300 µg ADH
  • Vitamine C: 4 / 75 mg ADH
  • Vitamine E: 0,1 / 8 mg ADH
  • Calcium: 22 / 1000 mg ADH
  • Fosfor: 30 / 600 mg ADH
  • Ijzer: 0,4 / 9 mg ADH
  • Kalium: 67 / 3100 mg ADH
  • Koper: 0,10 / 0,9 mg ADH
  • Magnesium: 13 / 280 mg ADH
  • Selenium: 1 / 50 µg ADH
  • Zink: 0,26 / 7 mg ADH

100 Gram gekookte alfalfa bevat al de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper. Deze cijfers zijn afkomstig van het Voedingscentrum.

Het gevaar van kiemgroenten

De warme en vochtige omstandigheden waar kiemgroenten in worden gekweekt, zijn gunstig voor bacteriën. Gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E.coli kunnen zich snel vermenigvuldigen. Ondanks de strenge wetgeving voor bedrijven bestaat alsnog de kans dat deze bacteriën op kiemgroenten zitten. Gelukkig kan je makkelijk om dit gevaar heen door kiemgroenten simpelweg te verhitten.

Veilig bereiden en bewaren

Om kiemgroenten veilig te kunnen eten, moet je ze eerst wassen en verhitten door ze bijvoorbeeld mee te wokken of 5 seconden in kokend water te leggen.

Ook is het belangrijk dat je kiemgroenten niet te lang bewaard, zodat bacteriën niet de tijd krijgen om zich te vermenigvuldigen. Mensen met een verminderde weerstand zoals jonge kinderen, oude mensen of zwangere vrouwen wordt afgeraden om rauwe kiemgroenten te eten, maar verhit zijn ze geheel veilig voor deze risicogroepen.

Hoe combineer je alfalfa?

Ik voeg vaak alfalfa toe aan broodjes, zoals een broodje met hummus, verse spinazie en wat chilisaus. Dit voegt een heerlijke smaak toe aan een simpel broodje! Ook voeg ik alfalfa toe aan salades. De quinoasalade die ik vaak maak, bestaat uit gekookte quinoa, gemengde sla, cranberries, geroosterde walnoten, avocado, tomaat, komkommer en wat olijfolie. De pittige smaak van alfalfa past hier perfect bij! In soepen vind ik het vooral heel mooi staan als garnering, maar het voegt ook een extra smaak en bite toe. Wissel eens af met verschillende kiemgroenten en laat je verrassen!

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

Matcha Vanilla Latte

Plantaardige producten die elke veganist in huis moet hebben

Candida bestrijden met voeding