Oil-pulling

Wat is het en werkt het echt?

Geplaatst op 5-9-2016

Oil-pulling, tegenwoordig een hip fenomeen op het gebied van gezondheid. Toch is het een eeuwenoude methode om je lichaam te ontgiftigen. Ook wordt oil-pulling al heel lang gebruikt voor dagelijkse mondverzorging. Het zou je tanden witter maken, goed werken tegen een slechte adem en tandvleesproblemen. Daarnaast zou oil-pulling nog veel meer gezondheidsvoordelen hebben. Wat is oil-pulling precies? Hoe werkt het? En is het wetenschappelijk bewezen dat je gezondheid baat heeft bij oil-pulling?

Wat is oil-pulling?

Oil-pulling is een manier om je lichaam te ontgiftigen door je mond 15 tot 20 minuten te spoelen met olie. Oil-pulling komt uit de Ayurvedische geneeskunde. Dit is een traditionele gezondheidsleer uit India. Oil-pulling wordt binnen de Ayurveda gebruikt voor dagelijkse mondverzorging. Het zou goed werken tegen tandplak en tandvleesontstekingen. Daarnaast zou je er ook nog wittere tanden en een frisse adem van krijgen. Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat merken met whitening producten komen die gebaseerd zijn op oil-pulling. Vaak bestaan deze producten uit kokosolie met een toegevoegde muntsmaak of een ander fancy smaakje. Oil-pulling is een van de oudste manieren om je lichaam te ontgiftigen en je mond te verzorgen. Bij oil-pulling wordt vooral koudgeperste sesamolie, -zonnebloemolie, -kokosolie, -olijfolie, -druivenpitolie en -hennepzaadolie gebruikt. Deze oliën zouden in staat zijn afvalstoffen uit de mond en daarmee ook uit het lichaam te kunnen trekken. De afvalstoffen blijven dan zitten in de olie, die je na 15 tot 20 minuten weer uitspuugt (in de wc).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Oilpulling zou meerdere gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder:

 • Meer energie
 • Beter kunnen slapen
 • Ontgiftigen van het lichaam van schadelijke stoffen
 • Vermindert slechte adem
 • Wittere tanden
 • Gezonder tandvlees en voorkomt terugtrekkend tandvlees
 • Verlichting van hoofdpijn en migraine
 • Zorgt voor een helder denkvermogen
 • Vermindering van ontstekingen door artritis
 • Gezondere luchtwegen
 • Het verbeteren van de nierfunctie
 • Zuivere, strakkere en stralende huid: oil-pulling werkt goed tegen acné en cellulitis
 • Verbetert gezichtsvermogen
 • Brengt je hormonen in balans
 • Minder last van allergieën en astma

Hoe kan je het zelf doen?

Toen ik over de voordelen van oil-pulling las, wilde ik het natuurlijk zelf ook even proberen. Dit is wat je moet doen:

 1. Neem meteen als je wakker wordt s'ochtends één eetlepel olie in je mond. Dus nog voordat je gaat eten, drinken of je tanden gaat poetsen!
 2. Spoel de olie door je mond zonder het door te slikken. Spoel de olie tussen je tanden door alsof het mondwater is.
 3. Wanneer je bijna op 15 tot 20 minuten spoelen zit, zal je merken dat de olie in je mond wat dikker wordt. Dit komt doordat de olie afvalstoffen uit je lichaam opneemt. Als de 20 minuten om zijn, spuug je de olie uit in het toilet.
 4. Spoel je mond een paar keer met warm zout water en spuug dit ook weer uit in het toilet. Hierna spoel je je mond met mondwater.

Ik heb het ongeveer een week lang elke ochtend gedaan en ik moet zeggen dat mijn mond en tanden erna wel heel schoon aanvoelden. Ook leken mijn tanden iets witter. Maar het vergt wel veel tijd s'ochtends..

Wetenschappelijk onderzoek

Dan nu de vraag of de voordelen van oil-pulling wetenschappelijk onderbouwd zijn. Je leest veel verhalen van mensen waarbij oil-pulling echt een verschil heeft gemaakt in hun gezondheid, maar er zijn niet veel ondersteunende wetenschappelijke onderzoeken. De onderzoeken die gedaan zijn, zijn geen duidelijk bewijs dat oil-pulling echt werkt. De American Dental Association (ADA) schreef op haar website dat door gebrek aan wetenschappelijk bewijs oil-pulling niet moet worden aangeraden als dagelijkse mondverzorging. Het moet geen alternatief zijn voor mondverzorgingsproducten waarvan al is aangetoond dat ze effectief werken. De ADA adviseert twee maal daags te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta.

Al met al ben ik tot de conclusie gekomen dat ik oil-pulling zo nu en dan naast mijn dagelijkse mondverzorging zou doen, maar dat ik het echt niet elke ochtend zou blijven doen. Ik merkte wel dat mijn mond er nog schoner van werd, maar of ik echt meer energie kreeg of mijn huid er baat bij had? Dat niet echt. Wellicht had ik het langer moeten doen dan een week. Al zou het niet zoveel tijd in beslag nemen elke ochtend, had ik het nog wel langer uitgeprobeerd, maar 20 minuten zijn gewoon te kostbaar voor mij s'ochtends!

Hebben jullie al een keer aan oil-pulling gedaan? Wat waren jullie ervaringen?

Bronnen: Parodontologie Utrecht: Oil-pulling: hoax of heilzaam? & Tomar P, Hongal S, Jain M, Rana K, Saxena V. Oil Pulling and Oral Health: A Review. IJSS Case Report & Reviews 2014;1(3):33-37.

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

Je hormonen in balans met maca

Manieren om te detoxen

20 Manieren om kokosolie te gebruiken