Voedselallergie vs. voedselovergevoeligheid

Wat is het verschil?

Geplaatst op 18-6-2017

In mijn artikel "Na 2 jaar opnieuw getest op voedselallergieën" vertelde ik hoe ik van 48 naar 31 totaal andere "voedselallergieën" ben gegaan. Dit heeft veel vragen bij mij opgeroepen. Waarom heb ik nu weer nieuwe voedselallergieën? Moet ik me nu continu opnieuw laten testen of hoe stop ik dit? Ik heb het altijd een voedselallergie genoemd, omdat dit zo werd genoemd tijdens de test en ik dacht het hetzelfde was als voedselovergevoeligheid. Nu weet ik dat er bij mij sprake is van voedselovergevoeligheid in plaats van voedselallergie. Wat is het verschil en hoe weet je welke jij hebt?

Voedselallergie

Een voedselallergie is een overreactie van het afweersysteem op eiwitten in voedsel. Eiwitten zitten in bijna alle plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen en worden allergenen genoemd. Wanneer je een voedselallergie hebt, worden deze allergenen als vijanden gezien door je lichaam. Om deze onschadelijk te maken, maakt je lichaam antistoffen aan. Elke keer als je het allergeen binnenkrijgt, komen deze antistoffen meteen in actie. Bij deze allergische reactie komt er onder andere histamine vrij. De klachten zijn afhankelijk van waar in het lichaam deze reactie plaatsvindt.

Bij een allergische reactie treden klachten vrijwel meteen en zeer heftig op. Je kan er zelfs aan overlijden door bijvoorbeeld verstikking. Andere klachten zijn:

  • Zwellingen in het gezicht
  • Oogklachten: bijv. jeuk en tranen
  • Huidklachten: bijv. galbulten en eczeem
  • Problemen in de luchtwegen: bijv. niezen, hoesten en jeuk
  • Maag- en darmklachten: bijv. buikpijn, brandend maagzuur en verstopping

Hoe krijg je voedselallergieën?

Allergieën zijn meestal erfelijk. Als beide ouders allergisch zijn, is de kans 80% dat het kind ook allergisch is. Bij twee niet-allergische ouders is die kans 10%. Wel is het mogelijk om geen klachten te ontwikkelen terwijl je wel aanleg voor een allergie hebt. Pas nadat je aan de stof bent blootgesteld, kan je daar allergisch voor worden. Erfelijke aanleg is dus niet voldoende om echt allergisch te worden. Wanneer je voor het eerst met die stof wordt blootgesteld, kan je lichaam pas gevoelig worden. Hierna zal er altijd een allergische reactie optreden wanneer je opnieuw aan deze stof wordt blootgesteld.

Voedselallergieën komen bij 5 tot 7% van de baby's / kinderen voor en maar bij 2 tot 3% van de volwassenen. De reden hiervoor is dat de darmen en het afweersysteem op jonge leeftijd nog niet volledig zijn ontwikkeld. Hierdoor kunnen eiwitten (allergenen) nog niet goed worden afgebroken, komen deze grote eiwitdelen in je bloedbaan en worden ze hier aangevallen door je afweersysteem. Dit is hoe een voedselallergie ontstaat.

Er zijn een aantal veelvoorkomende voedselallergieën. Veel mensen zijn allergisch voor ei, melk, schaaldieren, schelpdieren, vis, noten, pinda's, soya, sesamzaad en appel.

Voedselovergevoeligheid

Een voedselovergevoeligheid is ook een overreactie van je afweersysteem op allergenen die niet compleet afgebroken in de bloedbaan terecht komen. De reactie op een voedselovergevoeligheid lijkt op die van een allergische reactie, maar is vaak minder heftig en treedt later pas op. Bij voedselovergevoeligheid treden de klachten op binnen 72 uur. Hierdoor wist ik dat er bij mij sprake is van voedselovergevoeligheid in plaats van voedselallergie. Ik krijg namelijk altijd pas na 4 a 5 uur extreme buiksteken nadat ik iets verkeerds eet en 2 dagen later krijg ik een acné aanval. Ook kreeg ik pas in 2014 klachten. Als ik allergisch was, zou ik al veel eerder klachten hebben gehad, omdat ik die voedingsmiddelen daarvoor altijd heb gegeten zonder klachten.

Hoe krijg je een voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheden kunnen ontstaan door ongezonde voeding en stress die beiden je darmen beschadigen en daarmee ook je immuunsysteem belasten. Vrijwel iedereen heeft voedselovergevoeligheden. Velen zelfs een hele lijst zoals ik. Echter komen er veel mensen nooit achter, omdat niet iedereen even heftige klachten heeft en de klachten later optreden. Dit maakt het heel moeilijk om de klachten te linken aan de specifieke stof die je binnen hebt gekregen. Als je een dag geleden een gebakken ei met kaas als ontbijt hebt gegeten, s'middags een salade met pijnboompitten, tomaat en dressing en je krijgt een uur na de lunch klachten, weet je niet of het nou aan het ontbijt of de lunch heeft gelegen en welke stof het dan precies is geweest. Vaak stop je vanalles in je maaltijden dus dat maakt het achterhalen zeer moeilijk. Ook als je bepaalde dingen vaak eet, kan je hier gevoelig voor worden. Sterker nog, bijna elk voedingsmiddel waar ik nu gevoelig voor ben, had ik de afgelopen tijd vaak gegeten.

Voedselovergevoeligheden kunnen in een maand al geheel veranderen. Dit wist ik twee jaar geleden nog niet met als gevolg dat ik twee jaar lang de voedingsmiddelen waar ik toen op reageerde, heb laten staan. Je kan deze voedingsmiddelen na een maand opnieuw langzaam introduceren in je voedingspatroon.

Maar wat nu?

Natuurlijk laat ik het hier niet bij zitten. Ik heb geen zin om elke maand opnieuw te moeten testen op voedselovergevoeligheden en weer een nieuwe lijst uit mijn hoofd te moeten leren. Mijn huid en buik kunnen nog steeds heel heftig reageren wanneer ik iets verkeerds eet. Ik heb ondertussen veel lezingen en documentaires bekeken over voedselovergevoeligheden om erachter te komen of ik mijn darmen ook kan helen om nieuwe voedselovergevoeligheden te voorkomen. Dit is zeker mogelijk. Zo heb ik gelezen over het "Leaky Gut syndrome", letterlijk "Lekkende darm" die je lichaam vatbaar maakt voor nieuwe voedselovergevoeligheden. Bij Leaky Gut worden er als het ware gaten in je darmwand geslagen door de grote eiwitdelen die niet volledig afgebroken zijn, waardoor je darmen steeds zwakker worden en je nog gevoeliger wordt voor voeding. Leaky Gut wordt vaak veroorzaakt door ongezonde voeding en / of stress, maar is ook weer te herstellen. Als je hier vanaf weet te komen, doorbreek je de cirkel van het steeds opnieuw gevoelig worden voor voedsel. Ik heb al veel verhalen gelezen van mensen die verlost zijn van al hun voedselovergevoeligheden door hun Leaky Gut te helen.

Vraag je je af waarom voedselovergevoeligheden nu opeens zo veelvoorkomend zijn, wat de gevaren van voedselovergevoeligheid op de lange duur zijn en hoe je er vanaf kunt komen? Bekijk dan deze lezing: Food Sensitivity 101, DBC Natural Health.

In deze lezing Food Sensitivities, Joseph Smith wordt er uitgelegd hoe een voedselovergevoeligheid ontstaat, hoe een reactie in je lichaam eruit ziet en hoe het je vatbaar maakt voor ernstige ziektes. Ook vertelt hij hoe je door het verbeteren van één ding in je lichaam je voedselovergevoeligheden kunt stoppen en je uiteindelijk weer alles kunt eten.

Andere bronnen: www.voedselallergie.nl

Vanaf nu zal er elke zondag een nieuw artikel of recept verschijnen op Knap gezond!

Deel dit artikel


Deze artikelen zijn wellicht ook wat voor jou!

Beste supplementen tegen acné

Huidproblemen door voedselallergieën

Mijn tips tegen acné