Follow me on


About


Hi! Welkom op mijn blog Knap gezond. Ik ben Selina Korthof, 23 jaar, Visual & UX Designer en Voeding & Diëtetiek student met een flinke passie voor voeding en gezondheid. Deze passie is ontstaan toen ik in 2014 last kreeg van ernstige buikpijn en acné. Vaak krijg ik ongeveer 5 uur nadat ik iets verkeerds gegeten heb ernstige buikpijn en heb ik een dag later ontstekingen in mijn gezicht. Daarom heb ik me toen laten testen op voedselovergevoeligheden waar uit bleek dat ik 48 voedselovergevoeligheden had. Voor 2014 heb ik nooit last gehad van acné, buikpijn of een andere reactie op voeding dus ik wist dat er iets mis was. Je huid weerspiegelt immers je gezondheid. Ik ben me gaan verdiepen in voeding en gezondheid zodat ik mijn klachten kon verminderen zonder medicijnen te gebruiken, omdat medicijnen vaak slechts de symptomen aanpakken in plaats van het probleem. Ik wilde het volgens de gezonde weg doen.

Door de VEGA-test (voedselovergevoeligheidstest) wist ik wat ik wel en niet kon eten. Ik kon onder andere geen melk, ei, koffie, bier en kruiden eten. In totaal waren het 48 voedingsmiddelen die ik niet mocht. Toen ik deze allemaal liet staan, merkte ik na een maand al een groot verschil op in mijn huid- en buikklachten. Mijn huid knapte enorm op en ik had nog maar zelden buikpijn. Ik leerde mijn lichaam steeds beter kennen. Zo kwam ik er achter dat ik erg ontstekingsgevoelig ben en mijn spijsvertering echt mijn zwakke punt is. Daarom ben ik begin 2017 veganistisch gaan eten om te kijken of dit mijn ontstekingen verder zou verminderen. Ik had al veel succesverhalen gehoord van mensen met ontstekingsziektes zoals reuma en acné die veel minder klachten hebben sinds ze zijn overgestapt op een veganistisch voedingspatroon. Ook de verhalen van mensen met veel voedselovergevoeligheden die hier vanaf zijn gekomen nadat ze vegan zijn geworden hebben mij geïnspireerd. Ik besloot om vegan te worden, proberen kan geen kwaad! Vanaf dat moment heb ik geen melkproducten, ei, vlees of vis meer gegeten. Tot nu toe is dat het beste wat ik ooit heb kunnen doen voor mijn lichaam. Mijn huid is veel beter, ik ben minder vaak ziek, ik herstel sneller van ontstekingen als ik ze heb, ik heb geen pijn meer in mijn gewrichten en er zijn een groot aantal voedselovergevoeligheden verdwenen.

Toch bleken de buikklachten ondanks een veganistisch voedingspatroon niet geheel verdwenen te zijn. Nog steeds had ik soms buikkrampen waarbij ik echt moest liggen omdat het zoveel pijn deed. Daarom heb ik me toen laten testen op darmziektes en bleek ik Prikkelbare Darm Syndroom te hebben. Dit kan je o.a. oplopen door stress en / of ongezonde voeding, wat heel logisch klinkt, want 2014 was een stressvol jaar voor mij waarin ik ook ongezond at. Deze diagnose verklaarde de heftige reactie die ik nog steeds had op bepaalde voedingsmiddelen zoals sommige kruiden. Dankzij de diagnose kan ik me gerichter focussen op het behandelen van PDS-klachten, dus dat ben ik aan het doen!

Ik probeer continu nieuwe lekkere vegan recepten te bereiden. Vooral vegan desserts zijn mijn ding. Ik ben altijd gek geweest op desserts dus dat was eerst best een gemis toen ik plotseling geen melk en ei meer mocht! Gelukkig weet ik nu wel beter en maak ik nu vegan desserts die nog veel lekkerder zijn! Hier geniet ik dubbel van, omdat ik weet dat het mijn lichaam goed doet en ik niet hoef te wachten tot de bom barst in mijn lichaam. Mijn recepten zijn vaak ook glutenvrij en vrij van toegevoegde suikers. Je darmen zijn verantwoordelijk voor 80% van je immuunsysteem dus wees lief voor ze!

Omdat voeding en gezondheid zo ontzettend breed is, bestaat Knap gezond uit meerdere categorieën!

  • Health: informatieve artikelen over gezondheid en voeding.
  • Lifestyle: vegan fashion, personal updates, mindset, lifestyle.
  • Recipes: vegan recepten.
  • Products: vegan producten uit de supermarkt.
  • Hotspots: vegan food hotspots die je moet bezoeken!
  • Fitness: (plantaardige) sportvoeding, tips om af te vallen & spiermassa te kweken.
  • Beauty: huidverzorging, haarverzorging, make-up.

Enjoy!

Liefs, Selina