1 Jaar vegan: ben ik veranderd als persoon?

by on

Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat ik vegan ben geworden. Lichamelijk ben ik hier enorm door veranderd, maar wat heeft het eigenlijk met mij als persoon gedaan? Voordat ik vegan werd, had ik er nooit bij stil gestaan dat een ander voedingspatroon ook mentale effecten zou hebben. Nu merk ik dat er toch een aantal dingen aan mij zijn veranderd, zowel positief als negatief.

Betere relatie met eten

Sinds ik vegan ben geworden, verdiep ik me meer in waar voedsel vandaan komt, wat er precies in zit en welke functie het heeft voor mijn lichaam. Ik eet gezond zodat ik geen klachten heb, veel energie heb en kan blijven genieten van alles wat ik doe. Voorheen had ik geen goede relatie met eten. Als ik stress had of moe was, at ik erg veel en ongezond omdat ik vond dat ik het verdiende. Dit veranderde toen ik vegan ging eten, omdat ik dit deed voor mijn lichaam en eten dus een ander doel kreeg. Ik begon weliswaar met heel simpel plantaardig eten, maar ging langzamerhand steeds meer lekkere vegan gerechten bereiden toen ik er handig in begon te worden. Ik geniet nu dubbel van eten, omdat ik er geen klachten van krijg en het me goede energie geeft, zowel lichamelijk als mentaal.

Positiviteit

Ook merk ik dat ik positiever in het leven sta. Ik denk dat dat komt doordat ik veel meer geniet van de dagelijkse dingen, omdat ik me fit voel en ik het “probleem” voor mezelf heb opgelost. Daarnaast draait een vegan leefstijl sowieso om positiviteit. Plantaardig eten is beter voor mens, dier en milieu. Er hoeven geen dieren voor mij te worden geslacht en het scheelt veel water en CO2 uitstoot. Dat wetende geeft mij een positief gevoel. Ook kijk ik meer om me heen en geniet ik nu meer van de natuur dan voorheen. Ik merk dat ik helemaal tot rust kan komen als ik de tijd neem om simpelweg om me heen te kijken.

Meer medeleven voor dieren

Hoe gevoelloos het ook klinkt, ik ben niet vegan geworden voor de dieren. Ik deed het om zelf fit te worden en mijn klachten te verminderen. Misschien erg egoïstisch, maar wel de waarheid. Ik heb altijd al enorm van dieren gehouden, maar zag de dieren die ik at nooit echt als dieren. Dat gevoel leek uitgeschakeld. Ik weet dat ik het alleen heftig vond om van die grote varkenspoten te zien hangen in supermarkten in het buitenland. Ik wilde de lucht van dode dieren niet inademen dus hield ik me neus altijd dicht als ik er langs liep. Op die momenten leek ik even een moment van besef te hebben, maar dat heeft zich als kind nooit doorgezet. Totdat ik vegan werd en me ging verdiepen in waar voeding vandaan komt. Opeens werd ik wakker en besefte ik me dat er zoveel dieren voor mensen worden geslacht, terwijl wij ze niet eens nodig hebben. Ik ben dieren dus belangrijker gaan vinden en vind het nu niet langer nodig om dierlijke producten te eten / te gebruiken als ik zoveel andere opties heb.

Mezelf durven zijn

Ik merk dat ik tegenwoordig meer durf mezelf te zijn en ik zekerder ben geworden. Als kind ben ik altijd heel verlegen geweest en durfde ik niet zoveel van me te laten zien. Nu weet ik wie ik ben en vind ik het ook niet meer eng om dat te laten zien. Je word natuurlijk sowieso ouder en leert jezelf steeds beter kennen, maar ik heb het idee dat ik me in het afgelopen jaar persoonlijk veel sneller heb ontwikkeld dan in de jaren daarvoor. Ik luister goed naar mezelf en dwing mezelf niet om dingen te doen waar ik geen zin in heb. Voorheen durfde ik dat nooit te doen en probeerde ik continu iedereen te pleasen. Nu doe ik dat alleen voor de mensen waar ik om geef en durf ik nee te zeggen als ik ergens geen zin in heb.

Dag onwetendheid

Toch kan een vegan leefstijl ook zorgen voor negatieve punten. Doordat je je steeds meer gaat verdiepen in wat er allemaal gebeurd op de wereld rondom voeding, kan het soms nare gevoelens oproepen. Vooral in het begin. Ik heb een periode gehad dat ik even heel boos en geïrriteerd was, omdat ik nooit heb geweten wat mensen eigenlijk met de wereld doen. Na een tijdje heb ik daar mee om leren gaan en heb ik deze gevoelens kunnen nuanceren. Maar als je eenmaal weet wat er aan de hand is, kan je nooit meer terug naar de onwetendheid die je voorheen had. Vroeger dacht ik nooit na over de wereld en het milieu, maar nu heb je er opeens een stressfactor bij. Maar dat weegt niet op tegen alle positieve veranderingen!

Een ander negatief punt, maar niet zozeer een persoonlijke verandering, is dat je soms wat beperkt bent als je met anderen gaat eten die niet vegan zijn. Velen halen vegetarisch en veganistisch door elkaar en bereiden dan alsnog iets met kaas of ei waardoor je dan opeens geen eten hebt. Ook met restaurants of borrels op werk kan dit soms lastig zijn. Dit kan je oplossen door zelf actief mee te denken bij het uitkiezen van een restaurant, vegan recepten voor te leggen als anderen gaan koken of zelf voor de zekerheid eten mee te nemen!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Hey, wat leuk dat je er bent!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste posts en de lekkerste vegan recepten? Meld je dan aan zodat je nooit meer iets mist!