De effecten van een plant-based lifestyle op mijn lichaam

by on

In mijn familie komen ontstekingsgerelateerde ziektes zoals reuma en acné veel voor. Ook ik kreeg er op mijn 17e mee te maken: van ernstige acné en darmontstekingen tot vermoeidheid en pijnlijke gewrichten. Zeker als het vochtig weer was, kreeg ik last van mijn gewrichten, wat me erg deed denken aan mijn oma die altijd last krijgt van haar reuma wanneer het regent. Ik ben mij voornamelijk vanwege mijn huidproblemen en voedselovergevoeligheden gaan verdiepen in gezonde voeding, omdat ik merkte dat ik ziek begon te worden van mijn ongezonde voedingspatroon. Nu eet ik alweer een half jaar plant-based en wil ik jullie graag laten weten hoe het nu met me gaat!

Terugblik naar mijn klachten

Alhoewel ik pas in 2014 extreme klachten kreeg zoals regelmatige buikpijn, 48 voedselovergevoeligheden, vermoeidheid, ernstige acné en neerslachtigheid, had ik als kind al last van lichte spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen buik. Ik ben altijd opgevoed met de gedachte dat je alles mag eten waar je zin in hebt, maar hoe ouder ik werd, hoe meer die manier van leven zijn tol ging eisen. Ik at dagelijks teveel zuivel, vlees, suikers en andere bewerkte voeding in verhouding tot onbewerkte plantaardige voeding zoals groente en fruit. Hierdoor was ik vaak moe, had ik veel vetopslag bij mijn buik, zat ik niet lekker in mijn vel, had ik vaak buikpijn en kreeg ik last van reumatische klachten.

In de winter van 2014 was ik er klaar mee. Ik wilde me niet langer zo ongezond en levenloos voelen. Bovendien maakten mijn huidproblemen en voedselovergevoeligheden mij zo ongelukkig dat ik er alles aan wilde doen om hier vanaf te komen. Ik wilde mijn huis niet meer uit komen en heb letterlijk weken lang thuis onderzoek gedaan naar de relatie tussen gezondheid en voeding. Ik moest en zou een oplossing vinden voor mijn problemen. De huisarts was er immers van overtuigd dat het enkel een puberale fase was. Wat in veel onderzoeken naar voren kwam als effectieve oplossing voor veel mensen, was een plant-based lifestyle. Dierlijke producten zorgen namelijk voor ontstekingen in het lichaam wat voor ontstekingsgevoelige mensen als ik al snel voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

So that’s what I did. Of naja geleidelijk. Ik ben eerst gestopt met zuivel en ei in 2015, omdat ik toen ook nog rekening moest houden met mijn 48 voedselovergevoeligheden. Ik wilde mezelf niet te erg beperken als ik al zoveel dingen niet mocht eten. Al snel merkte ik een flinke verbetering in mijn lichaam: mijn acné verminderde drastisch, ik had minder vaak buikpijn, viel 6 kilo af en zat lekkerder in mijn vel, maar nog niet alle klachten waren geheel verdwenen. Daarom besloot ik begin dit jaar (2017) om 100% plant-based te eten (dus naast ei en zuivel ook geen vlees en vis meer) om te kijken of ik me daardoor nog beter zou voelen. Ik had inmiddels ook al veel nieuwe plantaardige voeding ontdekt en was dus niet langer zo beperkt. Plant-based eten is ook helemaal niet “beperkt”, maar dat is wel vaak wat mensen denken als ze het voor het eerst proberen, omdat je zo gewend bent aan het eten van zuivel, eieren, vlees en vis.

Hoe voel ik me nu?

Allereerst wil ik zeggen dat een plant-based lifestyle helemaal niet zo heftig is als ik dacht. Toch gek hoe je denkt dat elke andere manier van eten automatisch extreem is. What was I thinking.. Plant-based eten is zo ontzettend lekker, makkelijk en ook nog eens goedkoop! Ik woon alleen in een studio en ik betaal maar €25 per week voor mijn boodschappen. Als jullie willen, kan ik een artikel schrijven over de boodschappen die ik vaak haal, zodat je een beetje inspiratie krijgt.

Hoe ik me nu voel lichamelijk? Sterk, fit en energiek. Ik ben in spiermassa aangekomen en mijn vetpercentage is gedaald. Op dit moment kan ik oprecht zeggen dat ik het lichaam heb wat ik al jaren heb gewild: sterke gespierde benen en een strakke platte buik. En dat terwijl ik gewoon een kantoorbaan heb! Ik werk 4 dagen per week als Designer bij Isobar in Amsterdam. Ik zit dus heel vaak en ik sport maar 2x per week. Vroeger had ik de grootste moeite om mijn buikvet weg te krijgen en mijn benen gespierder en voller te krijgen terwijl ik toen vaker sportte. Ik til nu zwaardere gewichten en mijn spieren herstellen sneller dan voorheen. Ook heb ik nu veel meer energie op festivals dan vorig jaar. Normaal gesproken was ik altijd moe aan het eind van de dag op een festival, maar nu had ik voor het eerst helemaal geen last van vermoeidheid! Daarnaast viel ik voorheen vaak flauw als ik niet op tijd at. Ik viel soms zelfs flauw als ik eerst ging douchen voordat ik ontbeten had. Dit had echter niets te maken met ijzertekort, aangezien ik dat toen heb laten testen en ze niks konden vinden. Ik heb geen idee waar het dan wel aan lag, maar nu heb ik daar in ieder geval geen last meer van. Nu kan ik zelfs eerst boodschappen doen voordat ik ontbijt. Ook op werk merk ik een groot verschil in mijn energielevel.

Hoe zit het nu met mijn klachten?

Dan het belangrijkste, waar ik het allemaal in de eerste instantie voor deed, mijn klachten. Hoe gaat het daar nu mee? Nou, er zijn een hoop voedselovergevoeligheden afgevallen volgens de laatste test die ik heb gedaan. De voedselovergevoeligheden die ik nog heb zijn veel minder heftig wat betreft de klachten. Mijn huid is heel stabiel en wordt vrijwel alleen onrustig als ik ongesteld ben of een stopweek heb overgeslagen. Voorheen had ik voortdurend acné ongeacht ik ongesteld was of niet. Ik heb zelden nog buikpijn en ik heb helemaal geen last meer van mijn gewrichten, ook niet als het regent. Zelfs mijn mentale gezondheid is enorm verbeterd. Voorheen was ik vaak neerslachtig en helemaal niet scherp. Soms was ik er helemaal niet goed bij en kon ik niet goed nadenken. Ik had regelmatig “blackouts”. Dat is compleet verdwenen en ik voel me gelukkiger dan ooit. Sowieso denk ik dat een plant-based lifestyle je veel dingen leert als persoon. Ook als je net als ik plantaardig eet voor je gezondheid, ga je inzien dat een plant-based lifestyle zoveel meer voordelen heeft dan alleen het verbeteren van je gezondheid. Het is goed voor mensen, dieren en de natuur. Het is zelfs een van de krachtigste dingen die je zelf kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan. Klinkt stom he? Toch is het zo.

Moet iedereen plant-based eten? Natuurlijk niet! Het enige wat ik zeg is dat een plant-based lifestyle soms het meest effectieve medicijn is tegen gezondheidsklachten. Het voedsel wat je eet heeft consequenties voor je lichaam en het is aan jou of dat goede of slechte consequenties zijn. Mijn klachten leken op het eerste gezicht onschuldig, maar wat gebeurt er met je lichaam op de lange termijn als je immuunsysteem continu belast is? Daar zit het echte gevaar en ik wil niet wachten tot de bom ontploft. Ik wil niet als bejaard een vaste klant zijn van de huisarts en het ziekenhuis. Ik wil niet wekelijks naar de apotheek om mijn medicijnen te halen om de symptomen van al mijn kwaaltjes te verlichten en mijn leven wat minder verschrikkelijk te maken. Dat is niet leven, maar overleven.. Veel ziektes worden door je genen bepaald, maar dat betekent niet dat je er geen enkele grip op hebt. Je leefstijlkeuzes zijn van invloed of de ziekte daadwerkelijk tot uiting komt of niet. Soms hoor ik mensen wel eens zeggen: ik geloof niet echt in planten, maar het heeft niets te maken met geloof. Planten zijn rationeel, logisch en simpel. Ik wil in ieder geval nooit meer terug en ik ben blij dat ik dit op jonge leeftijd al heb mogen ervaren! Mijn vader, de echte vleeseter, is gister trouwens vegan geworden vanwege zijn klachten, dus ik zal tussendoor laten weten wat de plant-based lifestyle met hem en zijn klachten doet! Ik ben in ieder geval nu al heel trots op hem dat hij het wilt proberen.

Eat to live, don’t live to eat

Liefs,

Selina

PS: wil je meer weten over hoe je acné kunt aanpakken door middel van voeding en leefstijl? Meld je aan voor mijn (gratis) acné tips!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.