De invloed van de zon op acné

by on

Wat kan ik intens genieten van dit weer! Heerlijk zwemmen en bakken in de zon. Maar wat doet UV-straling eigenlijk met je huid? En wat doet het met acné? Waarschijnlijk heb je altijd gehoord dat de zon puistjes uitdroogt en het dus acné vermindert, maar is dat wel zo? Ook geef ik je een paar tips om acné te verminderen!

Wat doet de zon met je huid?

UV-straling droogt je huid uit. Bestaande puistjes veranderen daardoor snel in korstjes en verdwijnen daarna. Daarnaast vallen puistjes minder op als je bruin bent. Daarom denken de meeste mensen dat het acné vermindert. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat je huid meer talg gaat aanmaken omdat de zon je huid heeft uitgedroogd. Hierdoor wordt je huid vetter en krijgen bacteriën een kans. Hetzelfde gebeurt wanneer je lang in een ruimte zit waar de airco aan staat, zoals in het vliegtuig. Dat is de reden dat je vaak een onrustige huid krijgt nadat je in het vliegtuig hebt gezeten. Het is dus een fabel dat de zon puistjes vermindert.

Hoe verminder je acné wel?

Het is belangrijk dat je je huid schoon houd. Reinig je huid s’ochtends en s’avonds met een milde reiniger. Reinigers die ingrediënten zoals alcohol en parfum bevatten, drogen je huid namelijk uit. Voelt je huid trekkerig aan na het reinigen? Dan is je reiniger waarschijnlijk niet mild genoeg. Gebruik na het reinigen een exfoliant waarmee je dode huidcellen verwijdert. Dit is iets anders dan een scrub. Een exfoliant is vloeibaar en lost de dode huidcellen op terwijl een scrub kleine korreltjes bevat die de dode huidcellen weg schuren. Scrubben kan op deze manier de huid open schuren en bacteriën verspreiden wat op een andere plek weer voor ontstekingen zorgt. Een exfoliant doet dit niet en bevat daarnaast ook bacteriedodende ingrediënten waardoor het dus extra effectief is tegen acné. Nadat je je huid geëxfolieerd hebt, smeer je s’ochtends een dagcreme met SPF op zodat je je huid goed beschermt tegen de zon. Een exfoliant of scrub maakt je huid namelijk dunner waardoor deze extra kwetsbaar is voor de zon. In de avond doe je hetzelfde als s’ochtends, alleen vervang je je dagcreme met SPF door een nachtcreme zonder SPF. Want je hebt s’nachts natuurlijk geen zonnefilter nodig! Op het moment was ik mijn huid s’ochtends enkel met water en smeer ik daarna een dagcreme met SPF op. s’Avonds reinig ik mijn huid met een reiniger, gebruik ik een exfoliant en daarna een nachtcreme.

Onthou dus dat je je huid moet beschermen tegen uitdroging. Dit doe je door je huid overdag goed in te smeren met een product met SPF en s’avonds met een hydraterende (niet vette) nachtcreme. Daarnaast is het belangrijk dat je je huid niet te lang blootstelt aan de zon of airco. Als je het vliegtuig in gaat, raad ik je aan je huid vlak daarvoor nog een beetje in te smeren met een hydraterende creme. Of neem een hydraterend sheet masker mee voor in het vliegtuig!

Welke producten?

Ga op zoek naar milde producten die niet uitdrogen, maar die ook geen vettig laagje achterlaten wat voor verstoppingen kan zorgen. Ik gebruik nu de volgende producten:

Andere oorzaken

Voeding speelt ook een grote rol bij acné. Dierlijke producten zoals melk, kaas, boter en vlees en snelle koolhydraten zoals geraffineerde suikers, witte pasta en wit brood zorgen bij veel mensen voor ontstekingen. Bij de een uit zich dat wel aan de buitenkant (acné) en bij de ander niet. Ook kan het zijn dat je lever niet goed werkt waardoor afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd en je huid gaat meehelpen met het afvoeren daarvan. Acné kan bij iedereen een andere oorzaak hebben. Bij sommigen wordt het door verschillende factoren veroorzaakt waardoor het zo moeilijk is om er vanaf te komen. Huisartsen kunnen je niet helpen met het vinden van de oorzaak, maar orthomoleculaire therapeuten wel. Zij checken je bloed op o.a. hormonen, lever- en schildklierwerking en voedselovergevoeligheden. In September ga ik ook naar een orthomoleculair therapeut die gespecialiseerd is in acné. Ik ben namelijk benieuwd of mijn hormonen nu in balans zijn of niet, aangezien ik alleen nog een zeer onrustige huid kan krijgen wanneer ik ongesteld ben. Natuurlijk schrijf ik hier ook een artikel over als het zo ver is! Bij de gerelateerde artikelen hieronder staan een paar van mijn andere artikelen over acné.

Geniet van de zon mensen!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Hey, wat leuk dat je er bent!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste posts en de lekkerste vegan recepten? Meld je dan aan zodat je nooit meer iets mist!