DIY reinigingstonic met tea tree & lavendel

by on

Ik gebruik al een tijdje appelazijn in mijn huidverzorgingsroutine. Dit klinkt misschien gek, maar het werkt fantastisch voor de vette / onzuivere huid! Het heeft o.a. een exfoliërende en egaliserende werking en het is daarnaast ook nog is heel goedkoop. Ik gebruik pure, onbewerkte appelazijn omdat deze soort nog alle mineralen en enzymen bevat. Bij normale appelazijn worden die eruit gefilterd door allerlei processen. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten en ben zo tot dit fantastische recept gekomen! Werkt mega goed voor de vette huid met puistjes!

Benodigdheden

 • Klein flesje. Ik gebruikte een flesje uit een reissetje. Je kunt ook een leeg flesje van een andere tonic gebruiken! Het is nog beter om een bruin glazen flesje te gebruiken, maar die had ik op het moment niet. In glas blijft de kwaliteit van de tonic langer goed.
 • Gedemineraliseerd water. Normaal water kan namelijk bederven.
 • Tea tree olie.
 • Lavendelolie.
 • RAW appelazijn (dit is appelazijn die op een natuurlijke manier is gefermenteerd, zonder toevoegingen of versnellers. Het is nooit opgewarmd en niet gepasteuriseerd, dus alle levende enzymen zitten er nog in). Ik ben dit nog nergens tegengekomen in de winkel, maar ik weet dat Pit & Pit het wel online verkoopt.

Bereiding

 • Vul het flesje voor 1/4 met RAW appelazijn.
 • Voeg hier 10 druppels Tea Tree olie aan toe.
 • Voeg 3 druppels lavendelolie toe.
 • Vul derest van het flesje met gedemineraliseerd water and you’re done!

Schud het flesje elke keer voordat je hem gebruikt. Je kunt de tonic een paar maanden lang bewaren! Bij voorkeur op een donkere plek, dan blijven de ingrediënten het best.

Wat doen de ingrediënten voor je huid?

RAW appelazijn

RAW appelazijn is gemaakt van biologische appels en wordt dubbel gefermenteerd. Tijdens dit proces worden enzymen, vitamines en mineralen behouden. Het bevat de volgende vitamines: Vitamine A, B1, B2, B6, C en E. Deze vitamines zijn super voor de huid! Appelazijn kan wonderen doen voor de huid, namelijk:

 • Ouderdomsvlekjes verminderen: de alpha hydroxy zuren in appelazijn verwijderen dode huidcellen waardoor er een nieuwe gezonde huid tevoorschijn komt.
 • Puistjes verminderen: dankzij de antibacteriële werking worden bestaande puistjes snel verwijderd en worden nieuwe puistjes voorkomen.
 • Huid in balans brengen: RAW appelazijn heeft een pH tussen 4,25 en 5. Deze zuurgraad herstelt de pH van je huid waardoor je minder vatbaar wordt voor bacteriën. Ook brengt appelazijn je talgproductie in balans.
 • De zichtbaarheid van rimpels verminderen: appelazijn vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels door de enzymen, vitamines en mineralen die appelazijn bevat.
 • Gifstoffen verwijderen: wanneer je appelazijn op je gezicht gebruikt, worden gifstoffen uit je huid getrokken en krijg je een mooie glow.

Tea tree olie

Tea Tree is afkomstig van de Melaleuca alternifolia, een boom die voorkomt in Australië. Tea Tree olie wordt gewonnen uit de naalden van de boom. Het heeft een ontsmettende en ontstekingsremmende werking en doodt bacteriën en schimmels. Daarom is Tea Tree een goed medicijn tegen verschillende huidproblemen zoals: infecties, schimmelnagels, eczeem, psoriasis, roos en acné. Tea Tree vermindert roodheid en zwellingen op je huid.

In een onderzoek waarbij 5% Tea Tree olie werd vergeleken met Benzoylperoxide, werkte Benzoylperoxide iets beter, maar gaf Tea Tree minder bijwerkingen. Uit een ander onderzoek bleek dat Tea Tree olie beter werkte tegen acné dan het placebo product. Er is dus genoeg bewijs dat Tea Tree goed werkt. Maar let wel op: bepaalde ingrediënten in Tea Tree zijn heel instabiel. Ze reageren snel op zuurstof en licht waardoor er irriterende ingrediënten worden gevormd. Let bij producten waar Tea Tree in zit dus altijd op de verpakkingsdatum en bewaar het product op een donkere plek. Ik maak ook altijd een klein flesje tonic met Tea Tree, zodat ik deze snel op kan maken en dan weer een “verse” kan maken.

Lavendelolie

Naast de heerlijke geur van lavendel, biedt lavendel ook veel voordelen voor de huid. Het heeft een antibacteriële werking, reguleert de talgproductie en verbetert de huidteint. Het vermindert ook littekentjes en verlicht de jeuk bij eczeem. Lavendel is heel verzachtend voor de huid. Heb je haaruitval? Masseer je hoofdhuid elke dag met lavendelolie en je zal zien dat het na een tijdje een stuk minder wordt! Het helpt je haar zelfs sneller terug te groeien!

Maak jij wel eens zelf skincare producten? Deel jouw receptje dan in de comments!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.