Vegan combineren met gluten-, suiker- en sojavrij, hoe doe je dat?

by on

Zoals jullie weten eet ik sinds een paar maandjes niet alleen plantaardig, maar ook zoveel mogelijk gluten-, suiker- en sojavrij. Dit doe ik om mijn darmgezondheid te verbeteren vanwege mijn acné. In eerste instantie dacht ik dat het heel moeilijk zou worden om ook te letten op gluten, suiker en soja, maar uiteindelijk is het prima te doen! Ik heb enorm veel vragen gekregen van jullie over wat ik dan nog wel eet en hoe ik aan mijn eiwitten kom. Daarom deel ik vandaag mijn tips en maaltijd ideeën!

Onbewerkt eten

Laat ik beginnen met de belangrijkste tip: onbewerkt eten! Heel lekker allemaal die vleesvervangers, maar zie maar eens een vegan vleesvervanger te vinden zonder gluten of soja. Het ding met pakjes en zakjes is dat er vaak zoveel ingrediënten voor gebruikt moeten worden dat de kans dat er gluten, soja of suiker in zit erg groot is. Daarom is het voor mij makkelijker om gewoon onbewerkt voedsel te eten. Denk aan groente, fruit, rijst (zilvervliesrijst of bruine rijst), quinoa, rode linzen pasta, veel verschillende bonen en noten. Onbewerkt voedsel is simpelweg voedsel waar zo min mogelijk mee gebeurd is. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter.

Alleen als ik bij iemand blijf eten of uiteten ga, eet ik nog wel eens een vleesvervanger of iets met gluten, soja of suiker. Voor mijn behandeling is het belangrijk dat ik deze ingrediënten niet dagelijks binnenkrijg zodat mijn darmen de tijd krijgen om zichzelf te herstellen. Uiteindelijk kan je lichaam zichzelf namelijk prima herstellen, mits je het genoeg tijd geeft en je het niet continu blijft bombarderen met voedingsmiddelen die je darmen niet zo leuk vinden. Gluten en soja kan je zien als een soort grasmaaier die elke keer weer als een grasmaaier door je darmen gaan. Dat kan je herstel behoorlijk in de weg zitten. Daarom eet ik dit niet meer dagelijks, maar nog wel eens per week.

Eiwitten

Dan de vraag: waar haal je je eiwitten dan nog vandaan? Sommige mensen weten al niet waar ze die vandaan moeten toveren als ze enkel plantaardig eten, laat staan als ze daarnaast ook geen gluten-, suiker- en soja meer zouden eten. Vleesvervangers zijn dus niet echt een optie. Daarom haal ik mijn eiwitten uit onbewerkte voeding:

 • bonen
 • quinoa
 • rode rijst
 • bruine rijst
 • rijst gemaakt van linzen (of andere peulvruchten)
 • pasta gemaakt van linzen (of andere peulvruchten)
 • chiazaad
 • lijnzaad
 • hennepzaad
 • noten
 • tahini
 • amandelboter
 • Garden of life organic raw protein (chocolate)

De laatste in dit rijtje is al maanden mijn favoriete eiwitpoeder. Deze is onbewerkt, vegan, glutenvrij, sojavrij en suikervrij. Helemaal safe dus! En ja, deze blend en smaakt wél goed. Man wat heb ik lang gezocht naar een eiwitpoeder die aan al mijn eisen voldoet! Ik gebruik het elke dag in mijn havermout en voeg het vaak ook toe aan baksels en snacks. Zo heb ik er laatst ook eiwitrepen mee gemaakt!

Wat ik wel heb gemerkt, is dat ik nu ik onbewerkt eet een stuk meer (gezonde) vetten binnenkrijg. Ik eet veel meer zaden, noten en notenboters die allemaal erg gezond voor je zijn, maar je komt er op langere termijn wel wat van aan. Tenminste, als je dezelfde portiegroottes als mij hanteert. En geloof me, die zijn aan de grote kant. Aan de andere kant zijn gezonde vetten voor mij juist heel goed omdat ze ontstekingen remmen (en dus goed tegen acné), je hormonen in balans brengen (ook weer goed tegen acné) en je bloedsuikerspiegel stabiel houden (ook goed tegen acné, want een piek in je bloedsuikerspiegel zorgt voor ontstekingen). Ik heb ook al echt een verschil gemerkt in mijn huid, maar ik moet wel gaan werken aan mijn portiegroottes. Anders heb ik de komende zomer wel een zuivere huid, maar ben ik 10 kilo zwaarder! Haha nee, gelukkig kom ik niet heel snel aan. Daarnaast is het nu toch winter dus ik kan me wel een kleine bulk veroorloven!

Ontbijt en lunch

Door naar wat ik op een dag eet! S’ochtends eet ik bijna altijd havermout. Hiervoor gebruik ik glutenvrije havermout, wat chiazaad (of lijnzaad), cacaopoeder, kaneel, een schepje Garden of life eiwitpoeder, ongezoete amandelmelk en bevroren frambozen en blauwe bessen. Even door elkaar roeren en dan opwarmen in een pannetje of in de magnetron. S’middags eet ik vaak wat ik over heb van het avondeten de avond ervoor (omdat ik altijd teveel maak). Soms maak ik boekweitpannenkoeken die ik beleg met hummus en groenten. Als ik haast heb, eet ik maïswafels met tahini of amandelboter. Als snack neem ik vaak wat ongezouten noten en een appel of banaan. De noten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet gaat pieken door het fruit.

Avondmaaltijden

Mijn avondmaaltijden bevatten altijd de volgende onderdelen:

 1. Gezonde koolhydraten: quinoa, zilvervliesrijst, bruine rijst, rode rijst, rode linzen rijst, pompoen, zoete aardappel, glutenvrije pasta, etc.
 2. Eiwitten: zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, linzen, doperwten, etc. Eigenlijk alle bonen behalve sojabonen! Bonen hebben vrijwel dezelfde voedingswaarde als vlees dus ik eet ze dagelijks. Vaak combineer ik minimaal twee soorten bonen in mijn avondmaaltijden.
 3. Veel groenten (half bord vol): spinazie, andijvie, boerenkool, courgette, paprika, aubergine, tomaten… noem maar op!
 4. Gezonde saus: saus zorgt voor afwisseling dus ik maak elke avond wel een vers sausje! De ene avond mix ik twee eetlepels tahini met het sap van één citroen, de andere avond maak ik een saus van geprakte avocado met wat amandelmelk. Kokosmelk gebruik ik ook erg vaak! Ik bak dan bijvoorbeeld wat kastanje champignons, bonen en knoflook in een koekenpan en giet hier een kuipje kokosmelk bij waardoor je een soort currysaus met groenten krijgt. Heerlijk bij de rijst.

Op deze manier kan je ontzettend veel verschillende maaltijden maken! Je kan eindeloos variëren met verschillende soorten groenten, kruiden en sauzen.

Dit waren de tips! Als je al veganistisch eet en van plan bent om te minderen met gluten, suiker en soja, weet ik zeker dat je hier een heel eind mee komt. Zo niet, laat het dan even weten in de comments!

Fijne zondag lieverds!

PS: wil je meer weten over hoe je acné kunt aanpakken door middel van voeding en leefstijl? Meld je aan voor mijn (gratis) acné tips!

You may also like

7 Comments
 1. Valerie 2 jaar ago

  Leuk om over jouw zoektocht te lezen, ik ga je volgen! Een tip, ik lees dat je een magnetron gebruikt, verdiep je daar eens in want het is jammer als je je mooie intenties daarmee weer om zeep helpt 😉

  Reply
  • Selina Korthof 2 jaar ago

   Hi Valerie, wat leuk!! Jaa I know haha, ik probeer het zo min mogelijk te doen!

   Reply
 2. Thirza 2 jaar ago

  Hejj ik heb een vraagje, ik heb een traag werkende schildklier en moet zoveel mogelijk soja producten vermijden. Heb je nog tips ideeën voor mij of kom je binnekort met nog meer soja vrije recepten? Ik probeer ook minder suikers te eten maar dat vinf ik nig best lastig. En tel je fruit suikers ook mee onder de suikers of die niet?
  Ik volg je nog niet zo lang maar heb echt alles al gelezen op je site en volg je nu ook op Facebook en Instagram.
  Super interessant allemaal😊🤗

  Reply
  • Selina Korthof 2 jaar ago

   Ik tel fruitsuikers niet mee! Onder suikers versta ik geraffineerde suikers, dus wit tafelsuiker wat ook aan producten is toegevoegd. Maar in mijn bakgerechten gebruik ik bijvoorbeeld wel eens kokosbloesemsuiker wat ik wel af en toe eet, maar ook met mate. Dat behoort niet tot de geraffineerde suikers!

   Reply
 3. Thirza Van Der Does 2 jaar ago

  Hejj ik had een vraagje, ik vind dit een heel interessant artikel maar zou er graag meer over willen weten vooral over suikervrij dan en voornamelijk soja vrij .
  Aangezien ik een traag werkende schildklier heb moet ik drastisch minderen in mijn soja producten dus heb ik als ontbijt al havermout met amandel melk of haver melk of als ontbijt kokos Yogurt van je jumbo maar daar zitten volgens mij weer veel suikers in.😅🙈 heb jij nog goede tips of ideeën voor mij voor lunch en diner soja vrij? En ga je zelf nog meet recepten maken die soja en suikervrije zijn? Ik volg jr nog niet zo lang maar heb echt alles op je site al wel gelezen volgens mij👌🏼😜 ik volg je sinds kort ook op Instagram en Facebook.
  Ik hoor er graag van😊
  Groetjes Thirza

  Reply
  • Selina Korthof 2 jaar ago

   Hi Thirza! Ah superleuk om te horen! Eet je ook veganistisch daarnaast of dat niet? Er komen sowieso nog veel recepten aan die soja en / of suikervrij zijn. Voorlopig blijf ik namelijk nog gewoon op deze manier eten! Mijn tip is om zoveel mogelijk onbewerkt te eten. Denk dus out-of-the-box wat betreft lunch en diner. Je kan bijvoorbeeld een warme maaltijd maken met veel groenten, een gezonde bron van koolhydraten, verschillende soorten bonen en een zelfgemaakt sausje! Ik zal hier ook meer voorbeelden van posten op mijn Instagram!

   Reply
 4. Carolina 7 maanden ago

  Hallo Selina,

  Heb je (of iemand dit dit leest) ook nog een goed kookboek gevonden wat aansluit bij vegan, soja-, gluten-, suikervrij? En dan niet al te moeilijke recepten, of vraag ik dan teveel 😉

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.