Vegan combineren met gluten-, suiker- en sojavrij, hoe doe je dat?

by on

Zoals jullie weten eet ik sinds een paar maandjes niet alleen plantaardig, maar ook zoveel mogelijk gluten-, suiker- en sojavrij. Dit doe ik onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut om mijn darmgezondheid en daarmee ook mijn huid te verbeteren. In eerste instantie dacht ik dat het heel moeilijk zou worden om ook te letten op gluten, suiker en soja, maar uiteindelijk is het prima te doen! Ik heb enorm veel vragen gekregen van jullie over wat ik dan nog wel eet en hoe ik aan mijn eiwitten kom. Daarom deel ik vandaag mijn tips en maaltijdideeën!

Onbewerkt eten

Laat ik beginnen met de belangrijkste tip: onbewerkt eten! Heel lekker allemaal die vleesvervangers, maar zie maar eens een vegan vleesvervanger te vinden zonder gluten of soja. Het ding met pakjes en zakjes is dat er vaak zoveel ingrediënten voor gebruikt moeten worden dat de kans dat er gluten, soja of suiker in zit erg groot is. Daarom is het voor mij makkelijker om gewoon onbewerkt voedsel te eten. Denk aan groente, fruit, rijst (zilvervliesrijst of bruine rijst), quinoa, rode linzen pasta, veel verschillende bonen en noten. Onbewerkt voedsel is simpelweg voedsel waar zo min mogelijk mee gebeurd is. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter.

Alleen als ik bij iemand blijf eten of uiteten ga, eet ik nog wel eens een vleesvervanger of iets met gluten, soja of suiker. Voor mijn behandeling is het belangrijk dat ik deze ingrediënten niet dagelijks binnenkrijg zodat mijn darmen de tijd krijgen om zichzelf te herstellen. Uiteindelijk kan je lichaam zichzelf namelijk prima herstellen, mits je het genoeg tijd geeft en je het niet continu blijft bombarderen met voedingsmiddelen die je darmen niet zo leuk vinden. Gluten en soja kan je zien als een soort grasmaaier die elke keer weer als een grasmaaier door je darmen gaan. Dat kan je herstel behoorlijk in de weg zitten. Daarom eet ik dit niet meer dagelijks, maar nog wel eens per week.

Eiwitten

Dan de vraag: waar haal je je eiwitten dan nog vandaan? Sommige mensen weten al niet waar ze die vandaan moeten toveren als ze enkel plantaardig eten, laat staan als ze daarnaast ook geen gluten-, suiker- en soja meer zouden eten. Vleesvervangers zijn dus niet echt een optie. Daarom haal ik mijn eiwitten uit onbewerkte voeding:

 • bonen
 • quinoa
 • rode rijst
 • bruine rijst
 • rijst gemaakt van linzen (of andere peulvruchten)
 • pasta gemaakt van linzen (of andere peulvruchten)
 • chiazaad
 • lijnzaad
 • hennepzaad
 • noten
 • tahini
 • amandelboter
 • Garden of life organic raw protein (chocolate)

De laatste in dit rijtje is al maanden mijn favoriete eiwitpoeder. Deze is onbewerkt, vegan, glutenvrij, sojavrij en suikervrij. Helemaal safe dus! En ja, deze blend en smaakt wél goed. Man wat heb ik lang gezocht naar een eiwitpoeder die aan al mijn eisen voldoet! Ik gebruik het elke dag in mijn havermout en voeg het vaak ook toe aan baksels en snacks. Zo heb ik er laatst ook eiwitrepen mee gemaakt!

Wat ik wel heb gemerkt, is dat ik nu ik onbewerkt eet een stuk meer (gezonde) vetten binnenkrijg. Ik eet veel meer zaden, noten en notenboters die allemaal erg gezond voor je zijn, maar je komt er op langere termijn wel wat van aan. Tenminste, als je dezelfde portiegroottes als mij hanteert. En geloof me, die zijn aan de grote kant. Aan de andere kant zijn gezonde vetten voor mij juist heel goed omdat ze ontstekingen remmen (en dus goed tegen acné), je hormonen in balans brengen (ook weer goed tegen acné) en je bloedsuikerspiegel stabiel houden (ook goed tegen acné, want een piek in je bloedsuikerspiegel zorgt voor ontstekingen). Ik heb ook al echt een verschil gemerkt in mijn huid, maar ik moet wel gaan werken aan mijn portiegroottes. Anders heb ik de komende zomer wel een zuivere huid, maar ben ik 10 kilo zwaarder! Haha nee, gelukkig kom ik niet heel snel aan. Daarnaast is het nu toch winter dus ik kan me wel een kleine bulk veroorloven!

Ontbijt en lunch

Door naar wat ik op een dag eet! S’ochtends eet ik bijna altijd havermout. Hiervoor gebruik ik glutenvrije havermout, wat chiazaad (of lijnzaad), cacaopoeder, kaneel, een schepje Garden of life eiwitpoeder, ongezoete amandelmelk en bevroren frambozen en blauwe bessen. Even door elkaar roeren en dan opwarmen in een pannetje of in de magnetron. S’middags eet ik vaak wat ik over heb van het avondeten de avond ervoor (omdat ik altijd teveel maak). Soms maak ik boekweitpannenkoeken die ik beleg met hummus en groenten. Als ik haast heb, eet ik maïswafels met tahini of amandelboter. Als snack neem ik vaak wat ongezouten noten en een appel of banaan. De noten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet gaat pieken door het fruit.

Avondmaaltijden

In het begin vond ik het vrij lastig om maaltijden samen te stellen, maar Iris (mijn Orthomoleculair Therapeut) heeft me hier ontzettend veel tips voor gegeven! Mijn avondmaaltijden bevatten altijd de volgende onderdelen:

 1. Gezonde koolhydraten: quinoa, zilvervliesrijst, bruine rijst, rode rijst, rode linzen rijst, pompoen, zoete aardappel, glutenvrije pasta, etc.
 2. Eiwitten: zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, linzen, doperwten, etc. Eigenlijk alle bonen behalve sojabonen! Bonen hebben vrijwel dezelfde voedingswaarde als vlees dus ik eet ze dagelijks. Vaak combineer ik minimaal twee soorten bonen in mijn avondmaaltijden.
 3. Veel groenten (half bord vol): spinazie, andijvie, boerenkool, courgette, paprika, aubergine, tomaten… noem maar op!
 4. Gezonde saus: saus zorgt voor afwisseling dus ik maak elke avond wel een vers sausje! De ene avond mix ik twee eetlepels tahini met het sap van één citroen, de andere avond maak ik een saus van geprakte avocado met wat amandelmelk. Kokosmelk gebruik ik ook erg vaak! Ik bak dan bijvoorbeeld wat kastanje champignons, bonen en knoflook in een koekenpan en giet hier een kuipje kokosmelk bij waardoor je een soort currysaus met groenten krijgt. Heerlijk bij de rijst.

Op deze manier kan je ontzettend veel verschillende maaltijden maken! Je kan eindeloos variëren met verschillende soorten groenten, kruiden en sauzen.

Dit waren mijn belangrijkste tips! Als je al plantaardig eet en van plan was om te minderen met gluten, suiker en soja, weet ik zeker dat je hier een heel eind mee komt. Zo niet, laat het dan even weten in de comments of stuur me een berichtje! Er komt nog een uitgebreid artikel aan over mijn behandelingen bij Iris. Ik wil mijn lichaam lang genoeg de tijd geven om te zien wat deze nieuwe levensstijl met me doet. Darmherstel kan zes maanden of langer duren, maar tot nu toe kan ik wel zeggen dat ik steeds meer verbetering merk, zowel in mijn buikklachten als huid!

Nu duik ik de keuken in om de tweede versie van het vegan & glutenvrije choco bananenbrood te maken waar ik het afgelopen week over had op Instagram. Als het recept perfect is, plaats ik hem volgende week zondag op mijn blog!

Fijne zondag lieverds

You may also like

2 Comments
 1. Valerie 1 week ago

  Leuk om over jouw zoektocht te lezen, ik ga je volgen! Een tip, ik lees dat je een magnetron gebruikt, verdiep je daar eens in want het is jammer als je je mooie intenties daarmee weer om zeep helpt 😉

  Reply
  • Selina Korthof 1 week ago

   Hi Valerie, wat leuk!! Jaa I know haha, ik probeer het zo min mogelijk te doen!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.