Tips om vegan te eten in het buitenland

by on

I’m back! Na een heerlijke vakantie op Sicilië is het nu weer tijd om aan de bak te gaan. In deze post vertel ik je hoe ik het eten heb ervaren op Sicilië en wil ik je een aantal tips geven om veganistisch te kunnen eten in het buitenland. Dat is namelijk lang niet altijd zo makkelijk! Soms heb je enorm veel keus en andere keren zal je moeten roeien met de riemen die je hebt.

Mijn ervaringen met vegan eten op Sicilië

Voordat ik naar Sicilië ging, heb ik van meerdere mensen gehoord dat het daar vrij gemakkelijk is om plantaardig te eten. Ik had hoge verwachtingen dus. Toen ik en mijn vriend in ons hotel in Mazara del Vallo (aan de westkust) aan kwamen, zijn we meteen gaan lunchen in het buffet restaurant. Alhoewel hier veel dierlijk eten te vinden was, hadden ze ook zeker voldoende plantaardig eten zoals pasta met tomatensaus en basilicum, risotto, olijven en veel soorten groenten. Wat betreft plantaardige eiwitten viel het wel een beetje tegen, maarja je bent op vakantie dus een week wat minder eiwitten kan ook geen kwaad! Het lunch- en dinerbuffet was dikke prima. Het ontbijt daarentegen… Alleen maar boter, kaas, eieren en vlees. Geen enkel spoortje van plantaardig voedsel te bekennen!

Toen we het ontbijt ontdekten, zijn we meteen naar de supermarkt gelopen. Maar daar bleken ze ook niet veel plantaardigs hadden, behalve droog brood en Skippy pindakaas. Niet echt ideaal, maar dat heb ik toen wel gegeten. Daarna besloot ik om gewoon een weekje Intermittent Fasting te doen. Voor degenen die daar nog niet mee bekend zijn, Intermittent Fasting betekent dat je al je maaltijden op een dag eet binnen een kleiner tijdvenster. Ik at op vakantie bijvoorbeeld alleen tussen 12:30 en 19:00 uur. Na het avondeten vaste ik dus 17,5 uur. Dit betekent echter niet dat je minder eet, want je eet alsnog drie maaltijden zoals normaal. Het enige nadeel daarvan was wel dat ik vaak misselijk werd in de bus, omdat ik niet had ontbeten en de busreizen vaak twee uur duurden. Ik kan persoonlijk heel slecht tegen reizen op een lege maag, maar dat was ik even vergeten! Ook had ik niet genoeg energie om s’ochtends te sporten. Ik heb het twee keer geprobeerd op een lege maag, maar beide keren moest ik na 20 minuten stoppen omdat ik echt geen energie meer had en duizelig werd. Bovendien werd het ook al vrij snel warm.

Wat betreft restaurants was er in Mazara del Vallo niet verschrikkelijk veel te vinden. Mazara del Vallo was dan ook niet enorm toeristisch. De restaurants die wel vegan opties hadden (volgens Tripadvisor), bleken er heel ongezellig uit te zien in het echt. Wel hebben we heel lekker gegeten in een restaurant in San Vito Lo Capo, een plaatsje in het Noorden van Sicilië met een mooi wit strand en een prachtig blauwe zee. Hier had ik Caponata besteld, een koude salade van gegrilde aubergines en andere groenten, vaak in combinatie met geroosterd brood. Caponata is heel lekker, zeker als je behoefte hebt aan iets fris. Echt een aanrader als je naar Sicilië / Italië gaat.

Caponata

Toen we een dagje naar Palermo gingen, heb ik weer Caponata gegeten. We hadden namelijk al een paar uur in de hitte door de straten van Palermo gestruind en hadden enorme honger. Zeker omdat we het ontbijt skipten. Mijn vriend vond het ontbijt in het hotel namelijk ook niks. Onze gids raadde een goed restaurant aan waar we toen meteen heen zijn gegaan. Eenmaal in het restaurant aangekomen, zag ik dat er bijna geen veganistische opties waren dus heb ik daarom opnieuw voor Caponata gekozen. Ook erg lekker, maar ik had liever nog iets anders geprobeerd! Een tip voor als je naar Sicilië gaat en je genoeg restaurants in de buurt wil, ga naar de oostkust of ergens in de buurt van Palermo. De westkust is redelijk rustig omdat het toerisme hier nog niet echt op gang is gekomen. Palermo en de oostkust zijn veel verder ontwikkeld!

Tips om vegan te eten in het buitenland

Dan nu de tips! Laten we beginnen met het eten in een hotel met buffet. Als je al langer veganist bent, weet je ongetwijfeld wat je moet pakken. Vaak staan er bordjes bij, maar daar staat niet altijd alles op. Maar meestal herken je kaassaus, vlees, vis of ei wel. Gepaneerde dingen laat ik voor de zekerheid altijd staan, omdat deze vaak met ei zijn bereid. Vaak hebben hotels wel pasta met tomatensaus, rijst of spaghetti zonder saus liggen. Hier neem ik dus wat van om mijn koolhydraten binnen te krijgen. Dan pak ik meestal drie soorten groenten die er in mijn ogen vrij neutraal uit zien en neem ik heel soms wat patatjes met ketchup, maar patat vermijd ik liever. Ketchup kan je natuurlijk ook gebruiken om je eten op smaak te brengen als er verder geen andere plantaardige saus is en je daar wel behoefte aan hebt. Daarna pak ik vaak nog wat vers fruit. Een buffet is aan de ene kant heel handig voor veganisten, aangezien je alles voor je ziet liggen en je zelf dus kunt kijken wat er ongeveer in zit, maar aan de andere kant is het ook vaak heel basic en gewoon niet heel geweldig.

Wat betreft restaurants heb ik een aantal handige tools voor je! Ten eerste kan je de App Happy Cow gebruiken om vegan / vegetarische restaurants te vinden. Dit is wel een betaalde App. Daarnaast kan je ook op Tripadvisor zoeken naar restaurants in de buurt waarbij je kunt filteren op o.a. veganistische opties. Heel handig, maar vaak weet je dan nog niet hoe het restaurant er zelf uit ziet. Wat kan helpen is het lezen van de reviews!

Tot slot is het handig om je research te doen voordat je op reis gaat. Zoek op wat de lokale gerechten zijn en of deze vegan zijn. Zo heb ik voordat ik naar Sicilië ging van een vriendin gehoord dat Caponata en Bruschetta bekende vegan gerechten zijn in Sicilië. Super handig! Want dan herken je in ieder geval al twee opties op de menukaart!

Heb jij nog een andere tip om makkelijker vegan te eten in het buitenland? Deel hem hieronder in de comments! Ik geniet ondertussen weer van mijn kommetjes soja yoghurt en heerlijke vegan burgers. Good to be back!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.