Vegan appelcake

by on

Wat ben ik blij dat het weer wat is afgekoeld buiten! Ik hou van lekker weer, maar als het 35 graden is kan je gewoon niet zoveel doen als normaal. Dan duik je ook niet voor je plezier de keuken in. Maar nu kan er weer gebakt worden! Deze gezonde vegan appelcake had ik vorige week gemaakt. Hij bevat geen geraffineerde suikers en is heerlijk luchtig. Je kan hem zowel warm als koud eten. Heerlijk als dessert of snack!

Benodigdheden

  • springvorm van ongeveer 24 cm
  • 2 grote kommen
  • zeef
  • garde

Ingrediënten

  • 3 appels (ik gebruikte Jonagold)
  • sap van een halve citroen
  • 250 g bloem
  • 2 tl baksoda
  • snuf himalayazout
  • 100 g kokosbloesemsuiker
  • 200 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 el appelazijn
  • 90 ml gesmolten kokosolie
  • 3 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder

Bereiding

Bereidingstijd: 30 min + 60 min oventijd

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Smeer de springvorm in met kokosolie en strooi hier wat bloem overheen. Als alles goed bedekt is, kan je het overtollige bloem eruit gooien.
  2. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snij de helft van de appels in dunne plakjes. Snij de andere helft van de appels in kleine blokjes. Besprenkel ze met citroensap en zet ze apart.
  3. Zeef de bloem met het zout, de baksoda, kaneel en gember in een grote kom. Voeg de kokosbloesemsuiker toe en meng dit goed door elkaar.
  4. Vul een andere kom met de amandelmelk, appalzijn en kokosolie. Klop het goed door elkaar. Voeg vervolgens de blokjes appels toe en meng opnieuw.
  5. Voeg het amandel-appelmengsel toe aan de bloem en meng tot een glad beslag. Alle bloem moet worden opgenomen, maar meng ook niet te lang (max 1 minuut).
  6. Giet het beslag in de springvorm en leg de appelschijfjes op de bovenkant. Dit is de topping van de taart dus zorg ervoor dat het er een beetje leuk uit ziet! Als je dat belangrijk vind tenminste.
  7. Zet de springvorm in de oven en bak de cake 50 – 60 minuten. Controleer na 50 minuten of de cake al gaar is met behulp van een sateprikker. Als er geen beslag op de sateprikker achterblijft, is je cake gaar! Anders nog even in de oven laten staan.
  8. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen voordat je de springvorm eraf haalt.
  9. Snij de cake in puntjes van 8 en geniet van je heerlijke appelcake!

Deze appelcake heeft iets weg van speculaas. Als je daarvan houdt kan je meer gember en kaneel toevoegen. Wil je juist dat de smaak van de appels overheerst? Hou het dan bij de aangegeven hoeveelheden of gebruik iets minder!

Vegan appelcake

Voedingswaarde

Per portie (1/8 van de cake)

  • Energie: 315 kcal
  • Eiwit: 3 g
  • Koolhydraten: 48 g
  • Vet: 12 g

Heb je het recept gemaakt?

Laat me weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #knapgezond. Fijne zondag!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.