Vegan brownies met speculaasfrosting

by on

Afgelopen woensdag deelde ik het recept voor gezonde speltkruidnoten. Vandaag deel ik het tweede vegan sinterklaasrecept met jullie, namelijk deze vegan brownies met speculaasfrosting! Dit recept is iets minder gezond, maar ontzettend lekker! De brownies zelf bevatten geen geraffineerde suikers of tarwe, maar de frosting maakt dit recept wat ongezonder door de speculoos, schuddebuikjes en poedersuiker. Ik heb wel zo min mogelijk suiker gebruikt, maar af en toe mag je jezelf wel even verwennen toch! Geloof me, als je deze brownies op tafel zet 5 december maak je de kids onwijs gelukkig!

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Oven

Ingrediënten

Aantal: 12 brownies

Brownies

  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 5 el warm water
  • 100 g kokosolie
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • snuf himalayazout (of zeezout)
  • 50 g cacaopoeder
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • 100 g speltbloem
  • wat gehakte 85% extra pure chocolade

Frosting

  • 150 g plantaardige boter
  • 30 g poedersuiker
  • 4 el Speculoospasta
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl kaneel
  • snuf himalayazout
  • schuddebuikjes (voor de topping)

Bereiding

Bereidingstijd: 45 min

Brownies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de plantaardige boter voor de frosting vast uit de koelkast zodat deze zacht kan worden. Mix het lijnzaad met het water in een kommetje en laat dit een paar minuten staan.
  2. Smelt de kokosolie en schenk in de keukenmachine. Voeg de lijnzaadmix, vanillepoeder, bakpoeder, kaneel, zout, cacaopoeder, kokosbloesemsuiker en speltbloem toe en mix tot een beslag. Doe het beslag daarna in een grote kom. Roer de stukjes chocolade erdoor.
  3. Bedek de ovenschaal met bakpapier en verdeel het deeg over de ovenschaal met je handen. Zet daarna voor 25 minuten in de oven. Check tussendoor zodat je zeker weet dat ze niet te hard gaan.
  4. Haal de brownies uit de oven en laat ze goed afkoelen. Als ze te warm zijn, zullen ze er namelijk voor zorgen dat de frosting gaat smelten wat natuurlijk niet de bedoeling is!

Frosting

  1. Maak de keukenmachine schoon. Snij de plantaardige boter (die je al uit de koelkast had gehaald) in stukken en doe ze in de keukenmachine.
  2. Voeg de poedersuiker, speculoospasta, vanille, kaneel en zout toe en mix een paar minuten tot er een romig mengsel ontstaat.
  3. Als de brownies afgekoeld zijn, verdeel je de frosting over de brownies. Smeer goed uit met een spatel of de achterkant van een lepel. Strooi er vervolgens wat schuddebuikjes overheen.
  4. Snij de brownies in stukken en dan is het tijd om te genieten! Ik vind ze het lekkerst als je ze volledig laat afkoelen en ze nog even in de koelkast zet.

Vegan brownies met speculaasfrosting

Vegan brownies met speculaasfrosting

Een tip voor als je geen tarwe en toegevoegde suikers wilt binnenkrijgen: haal de frosting eraf! Ik heb bijvoorbeeld één brownie geproefd met frosting en daarna een paar zonder. Ze zijn namelijk van zichzelf al heerlijk! Mijn huid en darmen gaan niet zo lekker op tarwe en geraffineerde suikers.

Voedingswaarde

Per brownie

  • Energie: 288 kcal
  • Eiwitten: 3 g
  • Koolhydraten: 18 g
  • Vetten: 22 g

Heb je het recept gemaakt?

Laat me weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #knapgezond. Fijne zondag!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.