Vegan & glutenvrije cinnamonrolls

by on

Ik ben weer terug met een geweldig kerstreceptje voor jullie! En niet zomaar een… Ik heb deze overheerlijke cinnamonrolls gemaakt! Vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Het maken van lekkere en gezondere cinnamonrolls is niet bepaald weggelegd voor de beginnende bakker moet ik zeggen. Ook ik heb behoorlijke struggles gehad voordat ik het perfecte receptje had. Werken met glutenvrij deeg maakt het niet makkelijker! Maar het is me eindelijk gelukt. En hoe! Ze zijn onwijs lekker geworden! Ik ga je vertellen hoe ik ze heb gemaakt.

Waarom dit recept?

Maar voordat ik dat doe, vertel ik je eerst waarom ik dit recept heb gemaakt. Met de feestdagen willen we allemaal volop genieten, maar persoonlijk geniet ik meer als ik mezelf niet volledig volprop met zoveel mogelijk zooi. Daarom probeer ik mijn receptjes zo “gezond” mogelijk te maken! Zo kan ik toch af en toe genieten van iets lekkers zonder meteen last te krijgen van acné en darmklachten. Zoveel mogelijk genieten en zo min mogelijk klachten, daar ga ik altijd voor!

Benodigdheden

  • Grote kom
  • Huishoudfolie (doorzichtige vershoudfolie)
  • Deegroller
  • Keukenmachine
  • Springvorm (diameter 23 cm)
  • Bakpapier
  • Oven

Ingrediënten

Aantal porties: 8

Voor het deeg

  • ongeveer 10 g instant gist (de exacte hoeveelheid die je nodig hebt staat op de verpakking van de gist)
  • 60 g kokosolie
  • 1/2 tl zout
  • 3 el maple syrup
  • 300 g glutenvrij meel, ik gebruikte de universele bakmix van De Glutenvrije Bakker (plus wat extra voor het kneden / rollen van het deeg)
  • 4 tl bakpoeder
  • 200 ml ongezoete amandelmelk

Voor de vulling

  • 70 g amandelen
  • 2 tl kaneel
  • 30 g kokosbloesemsuiker
  • 2 el tahini

Voor de frosting

  • 95 g xylitol
  • 2 a 3 el ongezoete amandelmelk

Bereiding

Bereidingstijd: 2 uur en 10 min (1 uur bereiding + 1 uur rijzen + 10 min oven)

Deeg

  • Bereid de gist volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid gist gebruikt die je nodig hebt voor 300 g meel.
  • Smelt de kokosolie in een grote kom (kan in de magnetron).
  • Voeg vervolgens de maple syrup, amandelmelk, zout, meel, bakpoeder en bereide gist toe. Mix dit goed door elkaar met een houten lepel tot stevig deeg.
  • Maak je aanrecht schoon en bedek met een groot stuk huishoudfolie. Bestrooi de folie met wat meel. Leg hier de deegbal bovenop.
  • Bestrooi de deegbal met wat meel en leg er een vel huishoudfolie overheen. Dit voorkomt dat het deeg blijft plakken aan de deegroller (glutenvrij deeg is vaak extra plakkerig). Rol hier vervolgens met de deegroller overheen totdat je het deeg in een platte rechthoekige vorm (ongeveer 24 bij 20 cm) hebt gerold. Het deeg moet ongeveer 1 a 1,5 cm dik worden. Maak de rechthoek dus niet te groot! Hoe dunner het deeg, hoe moeilijker het wordt om het straks op te rollen.

Vulling

  • Nu is het tijd om de vulling te maken! Doe de amandelen, kaneel en kokosbloesemsuiker samen in een keukenmachine en blend tot de amandelen in fijne stukjes gehakt zijn.
  • Verdeel de tahini over het deeg met de bolle kant van een lepel. Alleen de randjes (ongeveer 1,5 cm) van het deeg laat je open.
  • Als het volledige oppervlak bedekt is met tahini, kan je het kaneelmengsel wat je net gemaakt hebt hier overheen strooien.
  • Dan nu het allerspannendste deel: het oprollen van de cinnamonrolls. Dit kan al heel snel fout gaan doordat het deeg blijft plakken dus wees voorzichtig! Rol het eerste rolletje zo strak mogelijk met behulp van je vingers. Gebruik daarna de huishoudfolie om de rol voorzichtig verder te rollen.
  • Als het deeg volledig opgerold is, kan je de rol in 8 stukken snijden. Tip: gebruik hier een groot scherp mes voor en smeer deze in met gesmolten kokosolie zodat hij goed door de rol heen glijdt.
  • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet zowel de bodem als zijkanten van de springvorm in met wat kokosolie (of oliespray).
  • Gebruik een spatel om de 8 cinnamonrolls voorzichtig in de springvorm te leggen. Zorg ervoor dat je wat ruimte houdt tussen alle cinnamonrolls. Dat hebben ze nodig om te kunnen groeien tijdens het rijsproces.
  • Bedek de springvorm met de cinnamonrolls met een vochtige theedoek en zet ongeveer 60 minuten voor een verwarming of openhaard. De ruimte moet in ieder geval warm zijn zodat de gist beter activeert.
  • Na 60 minuten zijn de cinnamonrolls een stuk groter geworden. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Als de oven op temperatuur is, zet je de springvorm 10 – 15 min in de oven. Hou de cinnamonrolls wel goed in de gaten zodat ze niet aanbranden. Het kan namelijk per oven verschillen hoelang ze precies in de oven moeten. Als de bovenkant te bruin wordt, zet je de oven op een lagere temperatuur of haal je de springvorm er eerder uit. De cinnamonrolls zijn klaar als je er een satéprikker in prikt en deze er uitkomt zonder dat er deeg aan blijft plakken.

Frosting

  • Haal de springvorm uit de oven en laat afkoelen. Maak ondertussen de frosting. Blend de xylitol fijn in een (schoongemaakte) keukenmachine. Meng vervolgens de xylitol met de amandelmelk in een kommetje tot het goed gemengd is.
  • Als de cinnamonrolls wat afgekoeld zijn, kan je de frosting er voorzichtig overheen gieten.
  • Enjoy!
Cinnamonrolls

Voedingswaarde

Per portie

  • Energie: 351 kcal
  • Eiwitten: 6.2 g
  • Koolhydraten: 84.9 g (waarvan natuurlijke suikers: 42.1 g)
  • Vetten: 14.7 g (waarvan verzadigd: 6.9 g)
  • Vezels: 3.5 g

Heb je het recept gemaakt?

Laat me weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #knapgezond.

Meer weten over acné, hormonen en darmgezondheid?

Volg me op Instagram en word lid van mijn Acné Facebook Community! Hier deel ik wekelijks tips om je acné van binnenuit aan te pakken.

You may also like

2 Comments
  1. Dit ziet er echt heerlijk uit! Misschien gek om te horen, maar het ziet niet vegan en/of glutenvrij uit. Handige tip!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.