Vegan & glutenvrije wafels

by on

Niets is lekkerder dan wakker worden op een zondagochtend met warme wafels. De geur alleen al! Het geeft mij een ultiem weekendgevoel. Maar ik vind het wel belangrijk dat ze naast lekker ook voedzaam en gezond zijn. Daarom deel ik vandaag mijn favoriete vegan & glutenvrije wafel receptje! Hormoonproof, darmvriendelijk, vrij van toegevoegde suikers en soja en ook niet geheel onbelangrijk: mega easy!

Benodigdheden

  • Wafelijzer (ik gebruik dit mintgroene wafelijzer)
  • Keukenmachine (ik gebruik deze keukenmachine)
  • Kleine soep- of opscheplepel (om het beslag in het wafelijzer te gieten). Ter referentie: dit is het maatje wat ik gebruikt heb
  • Olijfoliespray

Ingrediënten

Voor 6 wafels

  • 240 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 tl appelazijn (apple cider vinegar)
  • 170 g boekweitmeel
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)
  • 2 tl vanillepoeder
  • snuf himalayazout (of zeezout)
  • 2 el kokosolie
  • 1 rijpe banaan

Bereiding

Bereidingstijd: 30 min

  1. Zet het wafelijzer aan zodat het vast kan opwarmen.
  2. Doe de amandelmelk en appelazijn in een kommetje, roer met een lepeltje.
  3. Doe het boekweitmeel, de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, vanillepoeder en het zout in de keukenmachine. Blend 1 a 2 minuten.
  4. Smelt de kokosolie in de magnetron of in een pannetje. Voeg de gesmolten kokosolie toe aan het mengsel in de keukenmachine. Snij de banaan in stukken en voeg deze ook toe. Voeg tot slot het mengsel van amandelmelk en appelazijn toe en blend een paar minuten tot een beslag.
  5. Spray het wafelijzer in met olie, zowel onder als boven. Dit zorgt ervoor dat de wafels straks niet blijven plakken. Giet het beslag in het wafelijzer (één soeplepel beslag is goed voor één wafel). Als het beslag erin zit, doe je het wafelijzer dicht en bak je de wafels 5 minuten. Let op: maak het wafelijzer voor die tijd nog niet open! Daardoor kunnen de wafels namelijk stuk gaan.
  6. Haal na 5 minuten de wafels voorzichtig uit het wafelijzer en leg ze op een bordje. Herhaal deze stappen totdat het beslag op is. Als het goed is, kom je zo op 6 wafels in totaal uit! Maar dit is afhankelijk van de grootte van je wafelijzer (als je een andere gebruikt).
  7. Top de wafels af met wat maple syrup, agavesiroop, pindakaas of tahini. Voeg wat vers fruit toe en / of wat kokossnippers en je hebt een geweldig ontbijt!

Heb je hierna nog zin om wat lekkers te bakken? Maak deze overheerlijke vegan bean brownies! Geloof mij, deze moet je een keer geprobeerd hebben!

Voedingswaarde

Per wafel (zonder toppings)

  • Energie: 176 kcal
  • Eiwitten: 4,1 g
  • Koolhydraten: 25,9 g (waarvan natuurlijke suikers: 2,9 g)
  • Vetten: 6,1 g (waarvan verzadigd: 4,4 g)
  • Vezels: 1,6 g

Heb je het recept gemaakt?

Laat me weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #knapgezond. Fijne zondag!

You may also like

2 Comments
  1. Nancy 3 maanden ago

    Even een vraag, zou je de amandelmelk ook kunnen vervangen door gewone melk? Is dan niet meer vegan, maar mijn dochtertje (1) is allergisch voor ei en amandelen.

    Reply
    • Selina Korthof 3 maanden ago

      Hi Nancy! Tuurlijk kan dat! Als je de wafels alsnog vegan wilt maken, kan je havermelk, kokosmelk, sojamelk of rijstmelk gebruiken 🙂

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.