Vegan quiche met zoete aardappel

by on

Hi lieverds! Zoals beloofd hierbij het recept van de vegan quiche met zoete aardappel die ik laatst op Instagram poste. Op het moment zit ik volledig in de herfstsferen. Daarom gebruik ik dan ook graag ingrediënten die bij dit seizoen passen. Deze vegan quiche met zoete aardappel geeft mij niet alleen dat echte herfstgevoel, maar is ook ontzettend voedzaam en makkelijk om te maken!

Benodigdheden

  • Bij voorkeur een ronde ovenschaal (anders een springvorm)
  • Keukenmachine

Ingrediënten

Aantal porties: 8

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 tl olijfolie
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 80 g cherrytomaten (in halfjes gesneden)
  • 4 handjes spinazie
  • 380 g zijdentofu
  • 3 tl edelgist
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zeezout of himalayazout
  • zwarte peper
  • 1/2 tl gemalen salie
  • fijngesneden lente-uitjes (voor de topping)

Bereiding

Bereidingstijd: 1 uur

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Spray of smeer vervolgens de ovenschaal in met wat olie.
  • Schil de zoete aardappelen en snij ze daarna in ronde plakjes (dus niet in de lengte). Beleg de bodem van de ovenschaal met de plakjes, maar hou een deel over voor de zijkanten. De ronde plakjes voor de zijkanten halveer je zodat ze met de rechte kant naar beneden tegen de zijkanten aan kunnen worden gezet.
  • Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.
  • Nu kunnen we beginnen aan de groenten voor de vulling van de quiche. Doe wat olie in een koekenpan en bak de uitjes ongeveer 1 minuut. Voeg dan de knoflook en gehalveerde cherrytomaatjes toe en bak dit nog 2 minuten. Voeg de spinazie toe en bak tot de spinazie zacht is. Zet vervolgens het vuur uit.
  • Nu is het tijd voor de tofu! Dat is namelijk het geheime ingrediënt wat ik gebruikt heb om de quiche een kaasachtige romige structuur te geven. Doe de tofu, edelgist, olijfolie, knoflook, zout, peper en salie in de keukenmachine en blend dit tot een glad mengsel.
  • Voeg de tofu vulling en groenten samen in een grote kom en meng dit goed door elkaar met een lepel of spatel.
  • Check nu eerst of de zoete aardappel bodem klaar is. Zo ja, haal hem dan uit de oven. Verdeel de vulling die je net gemaakt hebt over de bodem en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Ten slotte zet je quiche nog 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin wordt.
  • Haal de quiche uit de oven en laat hem nog 5 minuutjes staan. Snij hem daarna in stukken en dan is het tijd om van je kleurrijke herfstquiche te genieten!

Voedingswaarde

Per portie (1/8 van de quiche)

  • Energie: 152 kcal
  • Koolhydraten: 19 g
  • Vetten: 5 g
  • Eiwitten: 7 g

Deze vegan quiche is niet alleen heel lekker en voedzaam, maar bevat dus ook redelijk weinig calorieën. Daarnaast zitten er ook weinig vetten in als je het vergelijkt met een niet-vegan quiche. Dat komt voornamelijk doordat er geen kaas in dit recept zit. Kortom, een zeer geslaagd en gezond herfstgerecht! Naar mijn mening is dit het perfecte gerecht om op tafel te zetten op een regenachtige herfstavond. Ben je na het maken van deze quiche nog niet weg te slaan uit de keuken? Probeer dan vooral nog even de vegan appelcake!

Heb je het recept gemaakt?

Laat me weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #knapgezond. Fijne zondag!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.