Vegan tiramisu

by on

Vroeger maakten mijn moeder en ik heel vaak tiramisu, maar sinds ik veganistisch eet, heb ik dit heerlijke dessert eigenlijk nooit meer gegeten. Daar moest verandering in komen! Daarom maakte ik deze vegan tiramisu alvast voor de kerstdagen! Tiramisu is namelijk het perfecte dessert voor een kerstdiner met familie of vrienden. Dus ben je zelf veganist of krijg je veganisten op bezoek? Trakteer hen of jezelf dan op deze heerlijke vegan tiramisu!

Benodigdheden

  • handmixer
  • keukenmachine
  • 2 grote kommen
  • 6 lage glaasjes (whiskyglazen zijn hier perfect voor)
  • vergiet
  • theezeefje

Ingrediënten

Aantal porties: 6

Afhankelijk van de grootte van je glaasjes, heb je meer of minder nodig van de ingrediënten. Dit is wat ik gebruikt heb voor mijn glaasjes:

  • 700 g biologische kikkererwten (2 potjes van 350 g dus)
  • 450 g volkoren biscuits
  • 350 g Alpro naturel sojayoghurt
  • 150 ml afgekoelde koffie
  • 70 g kokosbloesemsuiker
  • 5 el amaretto
  • 1/2 el cacaopoeder
  • 1 tl vanillepoeder
  • 12 mokkaboontjes (voor de topping)

Bereiding

Bereidingstijd: 45 min + 60 min koeltijd

  1. Creamy vulling: om het vocht van de kikkererwten op te vangen, laat je ze uitlekken in een vergiet met een kom eronder. Je gebruikt de kikkererwten zelf niet. Vervolgens klop je het kikkererwtenvocht stijf met een keukenmachine of mixer. Daarna voeg je de kokosbloesemsuiker en vanillepoeder toe en mix je nog 1 minuut door. Zet de mixer uit en spatel de sojayoghurt er doorheen.
  2. Koekjeslaag: verkruimel 400 g van de koekjes in de keukenmachine. Giet de kruimels in een grote kom en schenk hier de koffie en amaretto overheen. Roer dit geheel. Daarna rol je 12 balletjes van dit koekjesmengsel en leg je deze op een schaal. Vorm elk balletje tot een plat koekje van 1 cm dik. Dit zorgt ervoor dat je straks voor elk glaasje een gelijke hoeveelheid koekjesmengsel hebt.

Nu kunnen we beginnen aan de opmaak!

  1. Bodem: leg een koekje in elk glaasje.
  2. Vervolg met creamy vulling tot ongeveer de helft van het glaasje.
  3. Leg nog een keer een koekje in elk glaasje.
  4. Vul derest van het glaasje met creamy vulling en zorg dat je ongeveer 1 cm van de bovenkant leeg houd zodat er ruimte is voor de topping.
  5. Topping: strooi een laagje cacaopoeder over elk glaasje met behulp van het theezeefje. Verkruimel 2 biscuits met je handen en strooi wat van deze koekkruimels over de glaasjes. Leg hier 2 mokkaboontjes op.
  6. Zet minstens 1 uur in de koelkast zodat ze lekker koud en compact worden.

Vegan tiramisu

That’s it! Je kan de tiramisu een dag van tevoren maken en het afgedekt bewaren in de koelkast. Scheelt ook weer wat stress op de kerstdagen zelf!

Heb je het recept gemaakt?

Laat me weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #knapgezond. Fijne kerst!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Hey, wat leuk dat je er bent!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste posts en de lekkerste vegan recepten? Meld je dan aan zodat je nooit meer iets mist!