Voedselallergie vs. voedselovergevoeligheid

by on

Voedselallergieën en voedselovergevoeligheden worden vaak door elkaar gehaald. Het zijn beide reacties van het lichaam op voeding, maar het verschil zit hem vooral in hoe het lichaam daarop reageert.

Voedselallergie

Een voedselallergie is een overreactie van het afweersysteem op eiwitten in voedsel. Eiwitten zitten in bijna alle plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen en worden allergenen genoemd. Wanneer je een voedselallergie hebt, worden deze allergenen als vijanden gezien door je lichaam. Om deze onschadelijk te maken, maakt je lichaam antistoffen aan. Elke keer als je het allergeen binnenkrijgt, komen deze antistoffen meteen in actie. Bij deze allergische reactie komt er onder andere histamine vrij. De klachten zijn afhankelijk van waar in het lichaam deze reactie plaatsvindt.

Bij een allergische reactie treden klachten vrijwel meteen en zeer heftig op. Je kan er zelfs aan overlijden door bijvoorbeeld verstikking. Andere klachten zijn:

  • zwellingen in het gezicht
  • oogklachten (bijv. jeuk en tranen)
  • huidklachten (bijv. galbulten en eczeem)
  • problemen in de luchtwegen (bijv. niezen, hoesten en jeuk)
  • maag- en darmklachten (bijv. buikpijn, brandend maagzuur en verstopping)

Hoe ontstaan voedselallergieën?

Allergieën zijn meestal erfelijk. Als beide ouders allergisch zijn, is de kans 80% dat het kind ook allergisch is. Bij twee niet-allergische ouders is die kans 10%. Wel is het mogelijk om geen klachten te ontwikkelen terwijl je wel aanleg voor een allergie hebt. Pas nadat je aan de stof bent blootgesteld, kan je daar allergisch voor worden. Erfelijke aanleg is dus niet voldoende om echt allergisch te worden. Wanneer je voor het eerst met die stof wordt blootgesteld, kan je lichaam pas gevoelig worden. Hierna zal er altijd een allergische reactie optreden wanneer je opnieuw aan deze stof wordt blootgesteld.

Voedselallergieën komen bij 5 tot 7% van de baby’s / kinderen voor en maar bij 2 tot 3% van de volwassenen. De reden hiervoor is dat de darmen en het afweersysteem op jonge leeftijd nog niet volledig zijn ontwikkeld. Hierdoor kunnen eiwitten (allergenen) nog niet goed worden afgebroken, komen deze grote eiwitdelen in je bloedbaan en worden ze hier aangevallen door je afweersysteem. Dit is hoe een voedselallergie ontstaat.

Er zijn een aantal veelvoorkomende voedselallergieën. Veel mensen zijn allergisch voor ei, melk, schaaldieren, schelpdieren, vis, noten, pinda’s, soya, sesamzaad en appel.

Voedselovergevoeligheid

Een voedselovergevoeligheid is ook een overreactie van je afweersysteem op allergenen die niet compleet afgebroken in de bloedbaan terecht komen. De reactie op een voedselovergevoeligheid lijkt op die van een allergische reactie, maar is vaak minder heftig en treedt later pas op. Bij voedselovergevoeligheid treden de klachten op binnen 72 uur. Zo heb ik altijd pas na 4 a 5 uur extreme buiksteken nadat ik iets verkeerds eet en krijg ik 2 dagen later pas last van acné.

Hoe ontstaan voedselovergevoeligheden?

Voedselovergevoeligheden kunnen ontstaan door ongezonde voeding en stress die beiden je darmen beschadigen en daarmee ook je immuunsysteem belasten. Vrijwel iedereen heeft voedselovergevoeligheden. Velen zelfs een hele lijst zoals ik. Echter komen er veel mensen nooit achter, omdat niet iedereen even heftige klachten heeft en de klachten later optreden. Dit maakt het heel moeilijk om de klachten te linken aan de specifieke stof die je binnen hebt gekregen. Als je een dag geleden een gebakken ei met kaas als ontbijt hebt gegeten, s’middags een salade met pijnboompitten, tomaat en dressing en je krijgt een uur na de lunch klachten, weet je niet of het nou aan het ontbijt of de lunch heeft gelegen en welke stof het dan precies is geweest. Vaak stop je veel verschillende voedingsmiddelen in je maaltijden dus dat maakt het achterhalen zeer moeilijk. Ook als je bepaalde dingen vaak eet, kan je hier gevoelig voor worden.

Voedselovergevoeligheden kunnen soms na een maand al weg gaan. Laat de voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent een tijdje staan en probeer ze daarna weer een voor een te introduceren in je voedingspatroon (in kleine hoeveelheden). Zo went je lichaam langzaam weer aan die voedingsmiddelen.

Voor de liefhebbers hier nog twee interessante lezingen over voedselovergevoeligheid!

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Hey, wat leuk dat je er bent!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste posts en de lekkerste vegan recepten? Meld je dan aan zodat je nooit meer iets mist!