Waarom is gemberthee zo goed voor je?

by on

De één is er gek op, terwijl de ander er misschien niet aan moet denken: gemberthee. Een kopje gemberthee is een heerlijk, kruidig en smaakvol opwarmertje en tegenwoordig erg populair in hippe restaurantjes en koffietentjes. Het ziet er leuk uit, vooral met een schijfje citroen erbij en dat niet alleen; er zitten veel andere voordelen aan het regelmatig drinken van een kop verse gemberthee. Dit is waarom je echt gemberthee moet drinken!

Onderzoek

Gember zoals wij die gebruiken om gemberthee van te maken komt van de wortel van een gemberplant. Het gebruiken van gember als natuurlijk geneesmiddel gaat terug tot in de Griekse en Romeinse tijd. Maar in de afgelopen jaren is er eigenlijk pas echt zorgvuldig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van gember. Zo is onderzocht dat gember veel waardevolle stoffen bevat, zoals gingerol, shogaol, paradol en zingeron. Met name gingerol heeft een positief effect op je gezondheid.

1. Ontstekingsremmend

De gingerol uit gember kan ontstekingen effectief remmen. Ontstekingen zijn in principe een normale immuunrespons en je voelt ze niet direct in je lichaam. Wanneer je daarentegen chronisch last hebt van ontstekingen is het een ander verhaal. Dit kan de basis vormen van verschillende ziekten zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen. Het drinken van gemberthee kan je lichaam ondersteunen bij het tegengaan van ontstekingen in je lichaam.

2. Kalmeert de maag

Al eeuwenlang wordt gemberthee gebruikt als natuurlijk geneesmiddel tegen misselijkheid en wagenziekte. Voelt je maag onrustig? Ben je een beetje misselijk? Dan doet het nippen aan een warme kop gemberthee wonderen. Een studie uit Thailand toonde aan dat gember zelfs misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen verminderde. Zeker in de beginfase van je zwangerschap doe je er daarom goed aan om regelmatig een kop gemberthee te drinken. Om gemberthee nog beter zijn werk te laten doen bij misselijkheid, kun je het beste wat munt of citroen toevoegen aan je thee.

3. Verlicht menstruatiepijn

Lig jij krom van de pijn tijdens je menstruatie? Gemberthee drinken kan de pijn enorm verlichten. Probeer het gewoon eens uit, drink drie koppen per dag tijdens de eerste dagen van je menstruatie en kijk hoe je je erbij voelt. Baat het niet dan schaadt het niet.

4. Verbetert het immuunsysteem

Ben jij behoorlijk verkouden? Of ben je de laatste tijd steeds snel ziek? Dan geeft gemberthee jouw immuunsysteem een broodnodige boost. Veel mensen drinken gemberthee bij verkoudheid of allergieën. Gemberwortel heeft bovendien krachtige antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Gember beschermt zelfs tegen schimmelinfecties en tandvleesziekte.

5. Helpt bij gewichtsverlies

Bovendien is het bewezen dat wie ’s ochtends de dag begint met een dampende kop gemberthee, hiermee de vetverbranding stimuleert. Gember ondersteunt het verhogen van de vetafbraak, het blokkeren van vetabsorptie en het onderdrukken van de eetlust. Multifunctioneel inzetbaar dus die gember. Zeker wanneer je af wilt vallen doe je er dus goed aan gemberthee een dagelijks onderdeel van je voedingspatroon te maken.

Let op

Als je bloedverdunners gebruikt, pas dan op met het gebruik van gember in je thee en de rest van je voeding. Gember kan je bloed verdunnen waardoor de medicijnen een ander effect op je kunnen krijgen. Overleg het gebruik van gember daarom even met je arts. Het zou mooi zijn als je zo op een natuurlijke manier je medicatie kan verminderen door gemberthee te drinken. Test dit niet zonder het eerst te overleggen.

Maak je eigen gemberthee

Om gemberthee te maken snijd je een aantal dunne plakjes van een vers stuk gemberwortel. Dit kook je vervolgens tien tot dertig minuten. Hoe meer gember je toevoegt en hoe je langer je het kookt, hoe sterker je kop gemberthee. Je kunt natuurlijk ook direct een paar plakjes in je kopje doen en daar heet water overheen gieten. Lekker met wat munt, citroen en natuurlijk een klein schepje honing voor een zoete twist.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Anita Mulderij, Voedingsdeskundige www.jasperalblas.nl.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.